Image default

Kukázáshoz szokott medvéket lőttek ki Csíksomlyón

A településre rendszeresen bejáró, az emberek biztonságát veszélyeztető három medvét lőttek ki szerdára virradó éjszaka Csíksomlyón, miután a kukázáshoz szokott vadállatokat már nem lehetett elkergetni – közölte a Székelyhon.ro hírportál.

A házakba is megpróbáltak bejutni élelem reményében a medvék

A lap Bors Bélát, Csíkszereda alpolgármesterét idézve arról számolt be: a medvék az utóbbi időben naponta bejártak a lakóövezetbe. Udvarokba törtek be és a házakba is megpróbáltak behatolni élelem után kutatva.

A 112-es segélyhívóra leadott kedd esti riasztását követően is kivonult a Hargita megyei tűzoltóság, a mentőszolgálat, a csendőrség, és rendőrség. Már nem sikerült elűzniük a medvéket, ezért értesítették a veszélyes nagyvadak távoltartásáért felelős bizottság többi tagját, az állatorvost, és a vadásztársulatot.

A testület a medvék kilövésükről döntött.

Nemrég váltak le az anyjukról a fitala médvék

Az alpolgármester megjegyezte: a három fiatal medve nemrég vált le az anyjáról, az anyamedvétől pedig a kukázást tanulták.

Nem féltek az emberek jelenlététől, a rendőrautók fényjelzéseire, a hangoskodásra sem reagáltak.

Miután az első lövés után az első medve elesett, a másik kettő továbbra sem volt hajlandó elmozdulni, így azokat is kilőtték. A három medvét három lövéssel terítették le biztonságos körülmények között.

Ahogyan azt a Magyar Állatvédelem is megírta, a csíksomlyói búcsú napját megelőzően, pénteken vadászkutyákkal hajtották el a Somlyó-hegy környéki medvéket. Azok azonban már szombat este visszatértek – emlékeztetett a Székelyhon.

Közben sorra pusztulnak el a medvék közúti balesetekben is

A lap a Kovászna megyei környezetvédelmi őrség közleménye alapján szerdán arról is beszámolt, hogy Miklósvárnál újabb medve pusztult el hétfő este közúti balesetben. Háromszéken idén ez a hatodik medve, amelyet jármű gázolt halálra.

Tavaly egész évben 18 nagyvad múlt ki ily módon.

Múlt héten Uzon közelében a vonat ütött el egy anyamedvét és két bocsot. Aharmadik bocsot egy Hargita megyei menhelyre szállították az illetékesek – idézte fel a lap.

Marosvásárhelyen is rendszeresen medveveszélyre figyelmeztetik a lakosságot. A városháza szerdán közösségi oldalán tudatta, hogy az éjszaka folyamán egy kihelyezett csapdával sikerült befogni az egyik medvét, amely a Somostetőn garázdálkodott. Ugyanakkor arra kérte a városlakókat, hogy sötétedés után és a hajnali órákban kerüljék a Somostetőt és a futópályát, amíg sikerül az állatkert közelébe rendszeresen visszajáró másik nagyvadat is elszállítani – idézte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal közleményét a Székelyhon.

A medvékről – a biodiverzitás világnapja alkalmából a Királykő-hegység nemzeti parkját meglátogató – Klaus Iohannis államfőt is megkérdezte egy újságíró, aki azt akarta megtudni az elnöktől:

a kilövés helyett miért nem kábították inkább el és szállították máshova a csíksomlyói medvéket.

Iohannis azt mondta: egyfelől örvendetes, hogy Romániában sok medve él, és az ország lakossága büszke lehet a nagyon jó állapotban megőrzött természeti értékekre, de az együttélés néha olyan kétségbeesett helyzeteket eredményez, amikor az emberek már nem tudják, hogyan védekezzenek az udvarukra behatoló medvékkel szemben, és a konfliktus elkerülhetetlenné válik.

“Az utóbbi időben sikerült bizonyos kérdéseket tisztázni a jogszabályok szintjén (…) Mindig a közbelépéssel megbízott helyi illetékeseknek kell eldönteniük, hogyan oldják meg ezt a konfliktust” – szögezte le a román államfő.

Magyar Állatvédelem – MTI, a képek csak illusztrációk

KAPCSOLÓDÓ

Kisfilmen ismerhetjük meg Hugit, a Fővárosi Állatkert játékos barna medvéjét

Marci

Újabb magyar településnél láttak barna medvét

Eszti_mav

Juhokat ölt egy medve Búzásbesenyőn, a román csendőrök kergették el

Erik