Image default

Itt a kovásznai medvék mérlege: három sérült ember, több száz elpusztult háziállat

Jelentős, egymillió lejt (75,7 millió forintot) meghaladó kárt okoztak idén a medvék Kovászna megyében. Ezt közölte az MTI és az Agerpres beszámolója szerint Gheorghe Neagu, a székelyföldi megye környezetvédelmi ügynökségének vezetője.

Hatalmas pusztítást végeznek a medvék

Az igazgató szerint a Romániában védettnek minősülő nagyvadak több mint száz hektár megművelt mezőgazdasági területet tettek tönkre és több száz háziállatot öltek meg. Három embert is megsebesítettek, őket kórházban kellett ellátni – írta a román hírügynökség.

Mint mondta, a nagyvadak mostanáig egymillió lejnyi (75,7 millió forint) kárt okoztak, a hatóság eddig az összeg alig egyharmadát fizette ki kártérítésként a károsultaknak. Az összeg év végére várhatóan meghaladja a 2021-es szintet, amikor a legtöbb medvekárt regisztrálták a székelyföldi megyében – vetítette elő.

A vadállatok idén 260 juhot, 53 szarvasmarhát, 53 méhcsaládot, 649 szárnyast is megöltek.

Ötszázzal több nagyvad lehet Kovásznában, mint három éve

Gheorghe Neagu szerint a Kovászna megyei barnamedvék számát 2183-ra becsülik a vadásztársaságok, mintegy 500 egyeddel többre, mint 2020-ban. A legtöbb Barót, Csernáton, Torja, Ozsdola, Bodzaforduló térségében van.

A kép csak illusztráció

Arról is beszámolt, hogy idén 18 nagyvad lett gépkocsi- vagy vonatbaleset áldozata, tíz medvét pedig kilőttek, mivel rendszeresen bejártak lakott településekre és veszélyt jelentettek a lakosságra. Elmondta:

becslések szerint Romániában 7000 medve lehet,

a pontos számuk tavasszal derül ki, amikor ismertetik a medvecenzus eredményeit. A legtöbb nagyvad Kovászna, Hargita és Maros megyében él – összegzett az igazgató.

Romániában 2016-ban tiltották be a medvevadászatot. Ahogyan azt a Magyar Állatvédelem is megírta, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) idén kezdeményezett törvénytervezetet, amely a medvevadászatot újraengedélyezve megelőzési és beavatkozási kvótákat ír elő a romániai állományra. A Tánczos Barna volt román környezetvédelmi miniszter által előterjesztett tervezetet a szenátus már elfogadta, de a képviselőháznak is szavaznia kell róla.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ismét elnapolták a JJ4 sorsáról szóló döntést

magyarallatvedo

Kutya-farkas hibridet találtak a Déli-Kárpátokban

Eszti_mav

Két medvét is halálra gázoltak Kovásznában

Erik