Image default

Különleges fehér pingvint kaptak lencsevégre az Antarktiszon!

Különleges fehér pingvint kaptak lencsevégre az Antarktiszon!

Fehér szamárpingvint kaptak lencsevégre egy antarktiszi támaszponton – írja a BBC. A különös állatra a Gabriel González Videla bázison tartózkodó emberek figyeltek fel, és felvételeket is készítettek róla.

A támaszpont körül több száz szamárpingvin (Pygoscelis papua) él, ezek közül sikerült kiszúrni a nem mindennapi egyedet, amelynek furcsa megjelenését egy leucizmus nevű ritka genetikai rendellenesség okozza. A leucizmus hasonló az albinizmushoz, azonban esetében nem válik teljesen fehérré az érintett állat.

Bár a példány különlegesnek nevezhető, ő emiatt nem örvendhet, hiszen állapota kiszolgáltatottabbá teszi a ragadozókkal szemben, akik színe miatt könnyebben kiszúrják.

A leucizmus egy ritka, pigmenthiányos genetikai állapot, amely sok szempontból hasonlít az albinizmusra. A leucizmus fehér színezetet okoz, de a bőrön gyakran normál színű foltok is láthatóak. A sötétebb pigmentáció nélküli egyedek nem tartózkodhatnak hosszú ideig közvetlen napfényben, mert könnyen leégnek.

A leucisztikus állatok abban különböznek az albínóktól, hogy utóbbiaknál teljesen hiányzik a pigmentáció, és rózsaszín szemük van, míg leucisztikus társaiknak élénk kék. A most bemutatott nőstényt és normál színű testvérét jövőre lehet majd megtekinteni.

De akkor mi az albinizmus?

Az albinizmus (latin albus: „fehér” szóból) a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. Valójában egy genetikai rendellenesség, amely lehetetlenné teszi, hogy az állatok szervezete előállítsa a melanin nevű festékanyagot. Ez a pigment adja az állatok bőrének, bundájának, tollazatának és szemének is a színét, hiánya esetén az élőlényeknek fehér bőre és rózsaszín vagy vörös szeme lesz. A melanin nevű festékanyag hiánya tehát előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre (okulokután albínó) vagy külön-külön. Az albínók bőre tejfehér, hajuk-szőrzetük fehér, szemük pedig pirosas.

Az albinizmus jelensége az emlősökön (beleértve az embert is) kívül előfordul halak, madarak, hüllők és kétéltűek egyedeiben is.

Egyes állatfajok külső megjelenlésében rendlívül nagy szerepe van az álcázásnak. Rejtőzködő színeik azért alakultak ki az evolúció során, hogy könnyebben elbújhassanak a ragadozók elől, ezzel segítve a faj további fennmaradását.

Az albinizmus előfordulása viszonylag ritka az állatvilágban, hiszen az albínó egyedek hófehér megjelenése jelentősen elüt a környezet természetes színeitől, így a ragadozók könnyű prédájává válik az állat. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy az albinó jelleggel rendelkező állatok ne élhetnének meg hosszabb életkort!

(Forrás: 24.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kóbor róka ölte meg edinburghi állatkert legöregebb, 35 éves pingvinjét

Marci

Pingvineket altattak el madárinfluenza miatt egy angol állatkertben

Erik

Jajveszékelve kértek segítséget a bajban lévő pingvinek, majd megérkezett a hős társuk – VIDEÓ

Marci