Image default

Kutyáit megcsonkító pásztort bírságoltak a Maros-megyei rendőrök

Kivágott a kutyája füleiből egy Maros megyei juhász – ezért, de más törvénysértésért is pénzbírságot rótt ki rá a rendőrség. Romániában ugyanis tilos a külcsín megváltoztatása érdekében vagy más céllal a kutyák fülét, farkát megcsonkítani, fogaikat élesíteni, hangszálaikat elvágni – írja a Székelyhon.ro hírportál.

A Maros megyei rendőrök pénteken egész napos ellenőrzést tartottak a megye területén, több állattartó gazdát, közöttük juhászokat, vadászokat ellenőriztek. Az állatvédelmi szakemberekkel közösen járták a vidéket, hogy megvizsgálják betartják-e a gazdák az állatvédelmi törvényt. Ez ugyanis többek között kimondja, hogy tilos a külcsín megváltoztatása vagy az állat fülét, farkát megcsonkítani, hangszálaikat elmetszeni, fogaikat élesíteni.

Az ellenőrzés során Gernyeszeg határában azonosítottak egy juhászt, aki többek között nagytestű török kangal, de keverék- és juhászkutyákat is tartott, összesen nyolcat. Az állatok füle meg volt csonkítva, nem voltak ellátva azonosító csippel és szabadon jártak, veszélyt jelentve az arra járókra.

A juhászkutyák fülét azért csonkítják, kurtítják meg, hogy amennyiben egy vadállat megtámadja őket, kevesebb fogni való legyen rajtuk, néha a farkukat is azért vágják le, hogy ha nagyobb állatokat őriznek, azok ne lépjenek rá. Mindezt azonban a törvényt tiltja.

A gernyeszegi juhászra három pénzbírságot is kiróttak, az állatok megcsonkítása, a mikrocsipek hiánya és a nem megfelelő tartásuk miatt.

Forrás: Székelyhon.ro → https://szekelyhon.ro/aktualis/kutyait-csonkito-pasztort-birsagoltak-meg-a-rendorok

Fotó: Illusztráció/Fotó: Thomas Campean

KAPCSOLÓDÓ

Csoda, hogy él ez a láncra vert kutya – viszont már gazdit keres!

magyarallatvedo

Állatkínzással vádolnak egy Veszprém megyei nőt

magyarallatvedo

Élelem és víz nélkül egy fához láncolva hagyta a kutyáját – 90 nap elzárásra ítélték

Marci