Image default

Olyan országosan is példa nélküli állatvédelmi program indult Nyíregyházán, amivel mindenki csak jól jár – INTERJÚ

Nyíregyházán az elmúlt években jelentősen megnőtt az állattartók száma. A gazdis élet és a nem állattartó társadalom kutyákkal való együttélése azonban számos kihívást rejt. Az önkormányzat éppen ezért úgy döntött, elindít egy olyan, teljes egészében ingyenes programot, ami hozzásegíti a gazdákat a felelős állattartás alapjainak elsajátításához. Kása Brigitta aljegyzővel, állatvédelmi referenssel beszélgettünk a napokban elindult „Kutyázz Nyíregyháza!” programról.

A cél az együttélés javítása

Honnan jött az ötlet, hogy egy ingyenes kutyasulit indítsanak Nyíregyházán?

Nyíregyháza hosszú ideje nagy hangsúlyt fektet az állatvédelemre, de szerettük volna ez még láthatóbbá tenni. Ráadásul az ebösszeírás során kiderült, hogy jelentősen megnőtt a kutyatartók száma, nagyjából tízezren vannak. Ez sok kihívással jár azoknak, akik maguk is gazdik és azoknak is, akik nem tartanak állatot, de a városi környezet miatt mégis együtt élnek velük. A gazdiknak egy olyan programot szerettünk volna szervezni, ami mindenki számára előnyökkel jár és hiányzik a városból. Így született meg a „Kutyázz Nyíregyháza!”, aminek az első lépcsője az ingyenes kutyatréning.

Milyen fogadtatása volt a kutyatréningnek?

Nagyon kedvező. Részben talán azért is, mert egy országosan is unikum kezdeményezésről van szó, én legalábbis nem tudok arról, hogy más önkormányzat indított volna ilyen ingyenes képzést. Másrészről pedig azért is volt pozitív a fogadtatás, mert egyre többen gondolják úgy, hogy ahhoz, hogy városi környezetben együtt tudjunk élni a kisállatokkal,

szükség van egy alapvető engedelmesség elsajátítására.

A gazdik egy időpontfoglaló rendszer segítségével tudnak beregisztrálni a kutyatréningre. Nincs még egy hete, hogy ezt kitettük, de már most hetven feletti a bejelentkezők száma és van olyan kutyafuttató, ahol be is teltek a meghirdetett helyek.

Hat helyszínen, egy hónapon keresztül érhető el az ingyenes kutyasuli

Kik tartják a kutyasuli foglalkozásait?

A Nyíregyházi Segítő Kutya Alapítványt és annak szakképzett kutyatrénereit kértük fel. Ők speciális, segítőkutya-képzéssel foglalkoznak, tehát a területükön kiemelkedő szakmai tapasztalattal és ismeretekkel rendelkeznek. A kutyasulin résztvevők így olyan szakemberektől kaphatnak tanácsot, akik tényleg profik és mindent tudnak arról, mi az, amit ideális esetben…

… minden kutyának el kellene sajátítania. 

Pontosan. A foglalkozáson az alapvető engedelmességi szabályokat tanulják meg a kutyusok és a gazdik. Például azt, hogyan kell pórázon sétáltatni a kutyát, hogyan működik a behívás, mi az a kutyatartási etikett és miért fontos a kutyapiszok felszedése.

Az ingyenes kutyasulit jelenleg egy hónapos időtartamra hirdették meg a város hat kutyafuttatójába. Lesz folytatása?

Úgy gondoljuk, hogy ha a program népszerűsége továbbra is ennyire töretlen lesz, őszi időszakban is indítunk egy újabb lehetőséget az ingyenes kutyatréningen való részvételre.

Milyen közvetlen eredményt várnak a kezdeményezéstől?

Biztosak vagyunk abban, hogy csak előnyei lesznek mindenki számára, így a segíteni fog a kutyás családoknak a zökkenőmentes együttélésben, és azoknak is, akik nem tartanak kutyát.

Egy jól szocializált, engedelmes kutya sokkal elfogadhatóbb a közösség többi része számára is, mint akit nehezebb kezelni.

A gazdikat pedig hozzásegítjük egy olyan egy órás élményhez, amit minőségi időként, a szabad levegőn, a kutyájukkal együtt tudnak tölteni.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Üstök, a nyomkövető kutya egészen a bűnelkövető házáig vezette a rendőröket

Marci

Eddig még soha nem látott különleges vendég bukkant fel Baranya megyében

Marci

Ovádi Péter: Európa vezetői leszünk az állatvédelem területén

magyarallatvedo