Image default

Lassan javul az állapota a Sóstón gyógyuló elgázolt macskabagolynak

Lassan javul az állapota a Sóstón gyógyuló elgázolt macskabagolynak. A Vadvédelmi Központ munkatársai mindent megtesznek, hogy a gyönyörű madár felépüljön súlyos sérüléseiből.  

Mint közösségi oldalukon írják, autóbalesetes macskabaglyuk (Strix aluco) lassan javul, de ez nem csoda, mivel komoly traumát élt át.

Egyik szeme komolyan megsérült, de ennek ellenére valószínűleg elengedhető lesz, mivel hallása igen kifinomult.

Az Alpha-Vet Állatkórház szemspecialista szakorvosa is segítségükre volt a kis macskabagolynak kezelései során, melyért hálásak és köszönettel tartoznak. Mint megemlítették, a madár speciális szemcseppet kapott, mellyel a sérült szem állapotán sikerült is javítanuk.

Baglyuk már egy szépen berendezett kültéri röpdében erősödik.

Jellegzetes, kísérteties huhogó hangját sötétedés után hallatja

Közepes nagyságú bagolyféle. Tollfülei nincsenek. A macskabagolynak két színváltozata fordul elő, a szürke, amely gyakoribb, valamint a vöröses. Éjjel aktív. Írisze sötét színű. Jellegzetes, kísérteties huhogó hangját sötétedés után hallatja. Tápláléka igen változatos. A kisemlősök közül elsősorban erdei egeret és erdei pockot fogyaszt, de más pockokat, cickányokat, peléket, madarakat is szívesen elejt – írja az MME.

Élőhelye, költése

Rendszerint odúban költ, de tornyokban, padlásokon és gallyfészkekben is előfordulhat a macskabagolynak a fészkelése. Elegyes erdőkben, parkokban, temetőkben, ártéri ligeterdőkben él, ahol megfelelő méretű odvas fát talál költőhelyül. Elfoglalja a mesterséges költőládákat is, mellyel segíthetjük a megtelepedését és állományának növelését.

Évente egy alkalommal költ, de annak meghiúsulása esetén pótköltésbe kezdhet. A fészekalj nagysága 3-5 tojásból áll, melyeken a tojó kotlik, a hím a táplálékot hordja.

Magyarországon viszonylag gyakori fészkelő. Hazai állománya állandó, fészkelőállománya stabil. Azokat az erdőket kedveli, ahol rendelkezésére állnak fészkelésre alkalmas idős, odvas fák, bár alkalmanként ragadozómadarak használaton kívüli gallyfészkeit is elfoglalja. Az egyik legkorábban költő hazai bagoly, sokszor már februárban teljes a fészekalja. Sőt, olyan is előfordult már, hogy január-februárban fiókákat etető macskabaglyot észleltek.

Fészkelőállománya 5000 – 8000 pár (2013–2018, szakértői becslés alapján).

Te is támogahatod a Központ természet- és állatvédelmi törekvéseit!
Sóstó Természetvédelmi Alapítvány
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám: 12001008 – 01868437 – 00100004
IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004

(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ Fotók: Csete Gábor/birdphotography.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Nagy csapat denevér talált új otthont hála a Vadvédelmi Központnak

Erik

Így mentheted meg az oduból kipottyant mókus csemetéket!

Erik

Rovarhotellel várják a beporzókat a Sóstó Vadvédelmi Központnál!

Erik