Image default

Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld

Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Ám mintha megfeledkeztünk volna legfontosabb termelőeszközünkről, a talajról. Ha a talajélet elpusztul a különböző stresszhatások miatt, termőképtelenné válik a föld – írja az Élő Bolygónk.

Többek között ez is terítékre került azon a tanácskozáson, melyet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, az Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szervezett Érd határában – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu.

Gazdálkodási határszemlére invitálták a termelőket, s ha az időjárás nem is fogadta kegyeibe a társaságot, mindenki türelmesen hallgatta a forgalmazó cégek által tartott konzultációt.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld.[/perfectpullquote]

Az országban a talaj pusztulása még nem olyan látványos, a kutatások szerint azonban, ha a jelenlegi mértékkel romlik, akkor hamarosan nem lesz megfelelő, jó minőségű a termőtalaj.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A talaj fontos életközösség, mikrobiológiai élet nélkül csak mállott kőzet. Ha a talajélet elpusztul a különböző stresszhatások miatt, elveszik a pufferkapacitás, felborul a finoman hangolt egyensúly, és termőképtelenné válik a föld.[/perfectpullquote]

A fenti problémákkal párhuzamosan jelentkezik az, hogy a földek tápanyag-szolgáltató képessége is csökken. Így a termesztett növényeinkben a kimutatások szerint is az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vitamin- és ásványianyag-tartalom.

Ma már kiváló készítmények állnak rendelkezésre, amelyek talajaink termőképességét helyrebillentik. Ám a gazdák kevésbé nyúlnak ezekhez a termékekhez, mivel nem járnak látványos hatással, igazi változást csak néhány év múlva lehet tapasztalni.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem szabad vegetációban sem elengedni a növények kezét.[/perfectpullquote]

Az elmúlt év száraz tavaszát követően a lombtrágyák kiemelt szerepet kaptak. Amit a fővetésű kultúrák nem kaptak meg a talajból, azt a levélre kijuttatva fel tudták venni. A tapasztalatok szerint nemcsak termésbiztonságot adtak, hanem 5-10 százalékkal magasabb termést takaríthattak be a használóik.

A bemutatkozó cégek előadói egyetértettek abban, hogy sok készítmény áll a gazdák rendelkezésére, amelyek jól illeszthetők akár a precíziós gazdálkodásba is. Ahhoz viszont, hogy hatékonyak legyenek, jobban meg kell ismerni a termesztett növényeinket.

Élő bolygónk, magyarmezogazdasag.hu nyomán magyarallatvedelem.hu , Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Viniczai

KAPCSOLÓDÓ

Herceg, az életmentő örökbe fogadott staffordshire terrier

magyarallatvedo

93 foltos szalamandrát próbáltak feladni a Liszt Ferenc röpülőtéren

magyarallatvedo

Harmincnégy fuldokló kiskutyát találtak a németek egy magyar furgonban

magyarallatvedo