Image default

Már megint a magyar kutyakölyök-csempészet a téma az osztrák sajtóban

Az utóbbi időben az európai sajtóban naponta több cikk is napvilágot lát a Kelet-Európából, és ezen belül nagyrészt Magyarországról csempészett kutyakölykökről, továbbá a csempészet üldözéséről.

Ezúttal az osztrák bulvárlap, a Kronen Zeitung  számolt be arról, hogy Olaszországban 29 személy ellen emeltek vádat, amiért különböző módon elősegítették ezt az illegális üzletágat. – vette észre a Hírklikk.

Nem csak a Kronen Zeitung, a Kurier is foglalkozik az üggyel, mégpedig sok-sok képpel illusztrált, hosszú cikkben.

Az ilyen csempészek rendszerint közép-európai országokban olcsón felvásárolják a pár hetes kölyökkutyákat, majd eladják őket sokkal magasabb áron, ha dobozokba, rekeszekbe zsúfolt, rendszerint több tucat állat túléli az utat. A kölykökben nincs chip, oltásaik hiányoznak, a papírjaik hamisak. Akárcsak a nevük, és a kennel neve, ahogy az állatorvosi pecsét sem valódi.

Magyarországon virágzik a csempészet

Több esetben is kutyákat mentettek a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. A pénzügyőrök egy román kocsit ellenőriztek az M7-es autópályán Székesfehérvárnál. Az autó átvizsgálásakor hét bichon és egy uszkár jellegű kölyökkutyát találtak. A nyolc kutyának egy kitöltetlen állategészségügyi könyve volt, útlevéllel és csippel nem rendelkeztek – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága.

A NAV munkatársai értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy a kutyák körülbelül 4-5 hetesek és meglehetősen rossz állapotban vannak.

Egy másik esetben az M1-es autópálya komáromi szakaszán egy kisbuszból két bichon kölyökkutya került elő az ellenőrzésen.

Néhány nappal később a pénzügyőrök egy utánfutó csomagterében két rendkívül rossz egészségügyi állapotban levő felnőtt pitbullt és egy alig négy hetes shih-tzu kölyköt találtak. A két sovány pitbullt olyan alacsony ketrecben szállították, hogy még felállni sem tudtak, tele voltak sérülésekkel és kullancsokkal. Egyik kutya sem rendelkezett azonosítóval.

Márciusban  pedig a nürnbergi rendőrség feltartóztatott egy Belgiumba tartó magyar kisteherautót, amely 101 kölyökkutyát szállított. Mivel kétségek merültek fel a kiskutyák egészségi állapotával, a papírokkal és szállításukkal kapcsolatban. A ketrecekben tartott kiskutyák elég rossz állapotban vannak, ezért értesítették a nürnbergi állatmenhely dolgozóit.

A kiskutyáknak nem volt mit enniük és inniuk, pedig a teherautó szállított ivóvizet és kutyaeledelt. Mindegyik állatnak hasmenése volt, és a kiszáradás tüneteit mutatta. A kutyák mérete nem felelt meg a mellékelt oltási bizonyítványokban megadott életkoruknak. Két kölyökkutya valószínűleg a szállítás közben sérült meg a szűk ketrecek miatt.

Állatorvosok is segítik a csempészeket

Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le megbízhatósági vizsgálatokkal még idén áprilisban a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ); az állatorvosok anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát is láttak vagy megvizsgáltak volna.

Az ügyben tettenérés is történt, ahol a korrupt állatorvos – a kutyák származására és vizsgálatára vonatkozó – valótlan adatokat tartalmazó állategészségügyi bizonyítványt rögzített a rendszerben – amelynek kiállításához, mivel nem járási főállatorvos, nem volt jogosultsága –, majd azt egy példányban papír alapon is kiállította, aláírta és hivatali körbélyegzőjének lenyomatával ellátta. A tárgyalótisztnek átadott iratért cserébe 40.000 forintot fogadott el.

magyarallatvedelem.hu

 

KAPCSOLÓDÓ

“Drótnyakörvvel” verte láncra a kutyáját egy kisnyárádi férfi

magyarallatvedo

Fenyőpinty csapatok színesítik a téli látképet a Csanádi pusztákon

Marci

Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld

magyarallatvedo