Image default

Megnyílik a balatoni intercity és expressz vonatok ajtaja a kutyák előtt is

A tavalyi év tapasztalatai és visszajelzései azt mutatták, hogy egyre többen szeretnének kutyájukkal együtt utazni a Balatonra a nyári időszakban. Az utaskéréseket figyelembe véve – június 26-tól szeptember 1-ig – pilot program keretében lehetőséget nyújt a MÁV-START, hogy a balatoni helyjegyköteles vonatokon is velünk utazzanak négylábú kedvenceink.

Már nem kell boxban szállítani a kutyusokat a Balatonra

A nyári időszakban az átlagosnál többen kelnek útra négylábú kedvencükkel. A tavalyi év tapasztalatai és visszajelzései azt mutatták, hogy megnövekedett az igény a Balatonra utazók körében is, hogy kutyájukat is magukkal vigyék. Azonban az eddigi szabályozás szerint a kutyák szállítása csak zárt szállítóeszközben volt megengedett a helyjegy köteles vonatokon.

Ezen változtat most a MÁV-START.

Az utaskéréseket figyelembe véve – 2024. június 26-tól tesztjelleggel – már zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használata mellett is lesz lehetőség a balatoni InterCity és expressz járatokon négylábú kedvenceinkkel utazni.

Itt vannak a részletek

A MÁV-START jelenlegi szabályzata szerint a 20 kilogrammnál nem nehezebb kutyák szállítása, viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében csak a nem helyjegy köteles vonatokon megengedett, szájkosár és póráz használatával. A helyjegyes járatokon jelenlegi szabályzat szerint a kézipoggyász megengedett méreténél nem nagyobb zárt szállítóeszközben utazhatnak a négylábúak.

Az elmúlt időszak és a tavaly nyári balatoni menetrend idején beérkezett utasészrevételek alapján a vasúttársaság az idei nyári szezonban pilot program keretében vizsgálja a kutya szállítás lehetőségének szélesítését a Balatonra közlekedő vonatokon.

Ezekre a járatokra érvényesek a MÁV új itézkedései

Kutyával a BalatonraEnnek köszönhetően június 26. és szeptember 1. között új lehetőség nyílik meg a kutyával utazni vágyók előtt. A Balaton déli partján a Balaton és Tópart IC-k, a Jégmadár, Panoráma, Napfürdő, Aranypart, Aranyhíd, Ezüstpart, Fenyves expressz vonatok, valamint az északi parton közlekedő Kék Hullám IC-k, Csabai Tekergő, Szabolcsi Tekergő, Lesence és Tanúhegy expressz vonatok 2. kocsiosztályán bármely utas bevihet az utastérbe szájkosárral, pórázon vezetve viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében egy 20 kilogrammnál kisebb tömegű kutyát úgy, hogy az ne zavarja a többi utast és/vagy kutyát. A kutyáról az utazás során sem a pórázt, sem a szájkosarat eltávolítani nem szabad, a pórázt az utasnak a kezében kell tartania. Az utazás során a kutya érvényes (1 évnél nem régebbi) oltási igazolványát be kell mutatni.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúti társaság új ülőhelyet biztosít, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad. A 20 kilogrammnál nehezebb, nagytestű kutyák változatlanul csak a nem helyjegyköteles vonatokon és csak azok peronján szállíthatók, utastérbe nem vihetők be.

Magyar Állatvédelem, fotó: MÁV

KAPCSOLÓDÓ

Varjúinvázió miatt aggódnak a Balaton-parton

Erik

Lóháton érkezik a biztonság a Balaton partjára

Viki

Hattyúmentés mesterfokon

Viki