Image default

Egy seregnyi kíváncsi gyerek bevonásával gyűrűzött gólyákat az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park

Egy seregnyi kíváncsi gyerek bevonásával gyűrűzött gólyákat az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park

Gólyákat gyűrűztek Csaholcon – osztotta meg közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint hangsúlyozták bejegyzésükben, a fokozottan védett fehér gólya (Ciconia ciconia) az egyik legismertebb madarunk, mivel a költési időszakban településeinken a párok fészeképítésétől a fiókák kirepüléséig nyomon követhetjük mindennapjaikat.

A korábban fán fészkelő madár hazánkban mára leginkább a villanyoszlopokon építi gallyfészkét, itt neveli utódait. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársaival közösen, ebben az évben egy kis szatmári faluban, Csaholcon tartottunk gyűrűzési bemutatót – osztották meg.

A program célja az volt, hogy a gyerekek és más érdeklődők érdekes információkat kapjanak a fajról, ismerjék meg a madár fészkelési, fiókanevelési szokásait, aktuális természetvédelmi helyzetét, a költését veszélyeztető tényezőket.

Nagy Károly az MME Monitoring Központ vezetője a gyűrűzési bemutató során a madarak egyedi jelöléséről és annak tudományos és természetvédelmi fontosságáról beszélt. Az Igazgatóság mindemellett hálésan köszönte az áramszolgáltató szakembereinek a technikai segítséget és a Csaholci Általános Iskola intézményvezetőjének, Kádár Ágnesnek, hogy lehetőséget biztosított a bemutató megtartásához.

Baja környékén is gyűrűt kaptak a fehér gólyák!

Nemrég számoltunk be róla, hogy 66 kis gólya kapott gyűrűt, melyet több száz lelkes kis óvodás és iskolás kísérhetett figyelemmel!

Nagy érdeklődés mellett zajlott június 14-én a fehér gólyák gyűrűzése a Baja környéki településeken – osztotta meg örömmel a Duna-Dráva Nemzeti Park. 

Mint írják, a fehér gólya fiókák jelölését minden érintett település egy-egy helyszínén figyelemmel kísérhették az érdeklődők. A nyolc meghirdetett fészeknél összesen 560 fő (többségében óvodás és iskolás) vett részt az eseményen. Mindegyik helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére és a fiókák megsimogatására. Az eseményről több bajai sajtóorgánum is beszámolt – osztották meg örömmel.

Az Igazgatóság tájékoztatása szerint az eseményen 8 településen összesen 21 fészeknél 66 fióka volt, ezek mindegyike kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt.

A fiókák méretében nagy szórás mutatkozott, kb. 3 hét volt a legkisebb és a legnagyobb fiókák kora között. A fiatal madarak kondíciója jónak mondható, úgy néz ki, az öreg madarak találnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot a környéken. Sajnálatos módon a bátmonostori fészkekben idén nem nevelkedtek fiókák, ott meghiúsult a költés.

Több a fióka idén

Az idei évben 3-4 fióka volt a jellemző fészkenként, egyetlen fészekben volt csupán 1 fióka. A korábbi évhez képest kedvezőbbnek, míg általánosságban jónak mondható az idei fiókaátlag (3,14 fióka/fészek). A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg a vonulásukat az afrikai telelőterületekre.

A fióka-számok alakulása Baja térségében:
1 fiókás fészek – 1 db
2 fiókás fészek – 3 db
3 fiókás fészek – 9 db
4 fiókás fészek – 8 db.

A nap során hat öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:

Jelenleg költ Gyűrűzve Gyűrűzés éve Korábbi leolvasás
Hercegszántó Bácsalmás 2020 2x Bácsborsód, 2x Hercegszántó
Hercegszántó Dávod 2020 1x Bácsborsód, 2x Hercegszántó
Hercegszántó Katymár 2021
Hercegszántó Harta 2018 3x Hercegszántó
Dávod Bátmonostor 2021 2x Bácsborsód, 1x Bácsalmás, 3x Dávod
Baja Érsekcsanád 2018 1x Akasztó, 2x Szeremle, 1x Csátalja, 4x Baja

Az esemény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) szervezésében, az MVM támogatásával valósulhatott meg.

(Forrás: HNPI, Nagy Renáta, Habarics Béla Természetvédelmi Őrszolgálat, Mórocz Attila természetvédelmi őr, DDNPI, fotó: Bíróné Kubatov Mónika, Adorján Adrienn)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Szuper hír mára: kikelt az első gólyafióka Ostffyasszonyfán

Erik

Ritka madárvendég, egy Svédországban gyűrűzött fenyőpinty bukkant fel Koppánymonostorban

Marci

214 gólyafiókát gyűrűztek meg a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Erik