Image default

Még csak kéthetesek, de ha felnőnek, vakvezető kutya lesz belőlük

Március hetedikén nyolc kis labradorral bővült Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola csapata, a tenyészprogramukban résztvevő egyik kutya, Calgary ugyanis életet adott kölykeinek.

Az első kicsi állítólag nagyon megvárakoztatta őket, de utána felgyorsultak az események, majd az utolsó pici is lassabban bújt elő, ami nem annyira meglepő, ő lett a legnagyobb. Az alomban összesen hárman vannak fiúk, a többiek lányok, és a kölykök közül csupán egyetlennek fekete a bundája a többiek világos színűek.

„Nagyon röviden a színt két gén két allélja határozza meg, egyiket anyai oldalról kapja a kölyök, másikat apai oldalról. A fekete domináns a sárgával és a barnával szemben, tehát ha bármelyik oldalról feketét kap, fekete lesz, de van benne sárga/barna allél is. Ha a fekete szuka sárga hordozó, mint Calgary, akkor a kölykök kaphatják bármelyiket, viszont apától csak sárgát, mert neki csak az van, mivel sárga. Ebben az alomban úgy alakult, hogy csak egy kölyök kapta az anyától a fekete allélt, a többi a sárgát” – mondja Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Az iskola közleménye szerint Calgary nagyon gondos anyuka, szorgalmasan ellátja a kicsiket, tisztogatja és lelkesen szoptatja őket, a kölykök pedig szépen gyarapodnak, a beszámoló szerint ha még kicsit remegősen, de már próbálkoznak a 4 lábon történő mozgással, és már csak napok kérdése, hogy kinyíljon a szemük.

NLC, fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

KAPCSOLÓDÓ

Kutyája próbálta menteni Sándort: pár méterrel a munkahelye előtt gázolták el a vak férfit

Viki

Vakvezető kutyákért fut 221 kilométert Gyöngyösi Róbert

Marci

Jobban van Gyömbér, a megtámadott vakvezető kutya

magyarallatvedo