Image default

Németh Lajos: „A környezetvédelem témakörben van tanulnivalónk”

Németh Lajos meteorológus válaszolt a Blikk kérdéseire.

Egy friss kimutatás szerint Finnország a legboldogabb állam. Ön sokat járt ott, hiszen a lánya húsz éve ott él. Mitől a legboldogabbak a finnek?

– A nyugalom, a rend, a törvénytisztelet, a tisztaság és a környezettudatosság miatt. Számukra ezek nagyon fontosak és mindezek biztonságot adnak nekik. Emellett azt se felejtsük el, hogy mindössze 5,5 millióan laknak egy háromszor akkora országot, mint Magyarország, így ott előbb ütköznek egy rénszarvasba, mint egymásba.

 

Mit vehetnénk át tőlük, hogy mi is boldogabbak lehessünk?

– Szerintem a rend és a törvénytisztelet, valamint a környezetvédelem témakörben van tanulnivalónk. Emlékszem, mennyire meg voltak lepődve az unokáim, amikor a János-hegyen kirándultunk és szembesültek az eldobott szeméttel. Nem értették, hogy lehet ez.

 

Ön odaköltözne?

– Móni lányom jól érzi ott magát, én is szívesen töltök ott két-három hetet, de azért egy idő után hiányoznak a magyar, pörgős mindennapok. Fura is volt nekik a lányom temperamentuma az elején.

A finnek mit tanulhatnának tőlünk?

– Szerintem ha átvennének egy kis magyar virtust, sokkal boldogabbak lehetnének. Nemcsak a világ, de az egész univerzum legboldogabb országa lehetne az övéké.

Blikk

KAPCSOLÓDÓ

Halálra fagytak az állatok egy texasi rezervátumban

magyarallatvedo

Egyre délebbre vándorolnak a rénszarvasok a klímaváltozás miatt

Marci

Az élővilág sokkal gyorsabban reagál a klímaváltozásra, mint gondolták

Marci