Image default

Megérkeztek a búbosbankák a Körösökhöz!

Megérkeztek a búbosbankák a Körösökhöz! Március 12-én látták az első példányokat a szántókon.

Visszatértek a búbosbankák a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti részterületére – írja a nemzeti park honlapján. Március 12-én látták az első példányokat a Sóstói Állattartóteleptől északra fekvő gyepeken és kisparcellás szántókon.

Mint írják, ezt a madarat a népnyelv büdös bankának, szurtos dudunak, vagy fostos bugybókának is hívja, mivel a fiókák veszélyérzet esetén bűzös ürüléket juttatnak vélt, vagy valós támadójukra. A búbosbankának összesen hat alfaja ismert.  Az Európában fészkelők többsége vonuló. Afrikában, a Szaharától délre telelnek. Már márciusban megjelennek hazánkban, de az állomány zöme áprilisban érkezik meg.

A fákkal, fasorokkal tarkított, nyílt alföldi térségeket kedveli. A talajfelszínen és a laza talajban hosszú, enyhén lefelé ívelt csőrével kutat táplálék után. A föld alatt élő rovarokkal táplálkozik, emiatt mozaikos és csupasz talajfelszíneket igényel – írják.

A rigónál nagyobb, tarka tollruhájú madár. Fején jellegzetes, sugarasan felmereszthető tollbóbitát visel, amely nyugalmi állapotban a tarkóra simul. Röpte lepkeszerűen hullámzó. Fészkelési időszaka március végétől augusztus közepéig tart. Jellegzetes hangját április közepétől június végéig hallhatjuk. Előszeretettel fészkel fás legelőkön, állattartótelepek közelében. Harkályok odúit szívesen elfoglalja, de kidőlt, korhadt fák üregeiben, kőrakásokban, üregekben bárhol költhet, akár a talajszinten is. A tojó 5-10 tojást rak, a fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. Szeptemberre az állomány nagy része elvonul az afrikai telelőhelyekre – osztotta meg a Körös-Maros Nemzeti Park.

(Forrás: KMNPI, Fotó:  Palcsek István Szilárd)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Nem várt helyen is költött a hamvas rétihéja a Körösöknél

Erik

Idén tíz, mentett tojásból keltetett túzokfiókát neveltek fel nemzeti parkunkban!

Erik

Túzokok telelését segítik a nemzeti park munkatársai

magyarallatvedo