Image default

14 kis denevér életét mentette meg a Sóstó Vadvédelmi Központ

14 kis denevér életét mentette meg a Sóstó Vadvédelmi Központ! 

A nagyvárosi fasorfenntartás nem könnyű feladat, sok szempontot kell figyelembe venni a közterületen élő fáknál – kezdte bejegyzésében a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Az egyik ilyen szempont, hogy kiemelten oda kell figyelni a fákhoz kapcsolódó életközösségekre.

Mint írják, ezért is kiemelten fontos, hogy vegetációs időszakban csak olyan beavatkozás történjen, mely sem a fákban sem pedig a hozzájuk kapcsolódó élővilágban nem okoz helyrehozhatatlan károkat. Nagyon fontos az odafigyelés és a megfelelő szabályozás is. Sokszor egy-egy fa elpusztul és balesetveszélyessé válik, ilyenkor a kiemelés elkerülhetetlen. Azonban fokozatos vágással és kellő körültekintéssel sok életet menthet meg a faápoló szakember.

Székesfehérvár Városgondnoksága fasorfenntartási csapata már nagyon sok denevér életét megóvta ezzel a szemlélettel, most is sértetlenül juttatták el hozzánk egy korhadt részben pihenő rőt korai denevérek (Nytalus noctula) 14 egyedes kis csoportját – írták

A vizsgálatukat következően, az alkonyat beköszöntével elengedték őket. Hangsúlyozzák, a városban élő fajok elképesztően hasznosak, a szúnyoggyérítés terén nagyon sokat köszönhetünk nekik a fecskékkel együttesen. Örüljünk, ha megtelepednek a közelünkben és denevérodúk kihelyezésével ugyanúgy segíthetjük őket mint a madarakat!

Nemrég apró denevért mentettek meg a gondoskodó kezek a Sóstó Vadvédelmi Központban!

Korábban írtuk, hogy az enyhe decemberi hetek következtében több helyről is érkezett sérült denevér a Sóstó Vadvédelmi Központba. Az ilyenkor telelő denevérek egy része aktív lesz és a mozgásával véletlenül taszíthat ki egy-egy fajtársat, főleg az épülethasadékokból – írta a Központ közösségi oldalán.

Az esés sokszor végzetes vagy nagyon súlyos sérüléssel végződik és ha nem találja meg őket egy természetszerető ember, akkor elpusztulnak és napokig szenvedhetnek. A szárnyat ért sérüléseket a legnehezebb rehabilitálni, életük kulcskérdése minden esetben. Ez a kis törpe nem járt olyan rosszul mint néhány társa, de aktív állapotban fogja tölteni a telet. Repülési tréningje is elkezdődött, egyre ügyesebben navigálja mozgását – közölték boldogan.

törpedenevérek közül a fehérszélű törpedenevér (Pipistrellus kuhlii) a leggyakoribb faj, pedig csak 20 éve terjedt el hazánkban is. Az urbanizált környezetben igen gyakori, főleg az épületek réseiben élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Néhány grammos súlyuk ellenére nagyon hasznosak, mert rengeteg káros rovartól szabadítanak meg bennünket. Ha valahol mégis gondot okoznak keressetek bennünket elérhetőségeinken, semmiképp ne bántsuk őket. Az életüket inkább segítsünk denevérodúk kihelyezésével, meghálálják nekünk – kéri a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Te is támogathatod a mentést

Ha Te is szeretnéd támogatni a Vadvédelmi Központ erőfeszítéseit, az alábbi módon teheted meg:

Sóstó Vadvédelmi Központ
📲: +36-70-526-2793
📧: vadvedelem@varosgondnoksag.hu
🏡: 8000 Székesfehérvár, Szárcsa utca 37.
Támogasd a természet- és állatvédelmi törekvéseinket!
Sóstó Természetvédelmi Alapítvány 🐾
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám: 12001008 – 01868437 – 00100004
IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004
(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ, Fotó: Pintér Zsófia, Csete Gábor)

KAPCSOLÓDÓ

Remekel állatvédelemben a legújabb generáció: gyerekek mentették meg a törpedenevért

Marci

Hatalmas elismerésben részesültek, akik nap mint nap állatok tucatjainak életét mentik meg!

Erik

Védett denevérek pusztulását okozta az építkező férfi

Marci