Image default

Megtalálták az első ázsiai lódarázsfészket Magyarországon

Megtalálták az első ázsiai lódarázsfészket Magyarországon! A fészket hetek óta kitartóan keresték a szakemberek Kimlén, ahol az első példányt is azonosították.

Augusztusban Márta Tamás kimlei méhész fedezte fel az első hazai példányokat, melyeket a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa augusztus 24-én azonosított és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó – közölte a Boon.hu.

Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán adta hírül, és a Kisalföld érdeklődésére is megerősítette, hogy sikerült megtalálni a fészket, a figyelmes, kitartó és lelkes munkáért a csapatnak köszönetet is mondott a szintén méhészkedő tárcavezető.

“Örömmel jelentjük, hogy sikerült azonosítani az első magyarországi ázsiai lódarázs kolónia fészkelőhelyét.”

“A felderítésben, a darazsat elsőként észlelő méhész, holland és belga szakemberek valamint az OMME munkatársai vettek részt. Az első darazsat 11:41 kor fogták be és körülbelül egy óra alatt sikeresen lokalizálták a fészek helyét.”

– közölte Facebook-oldalán a Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a befogásról és felderítésről szóló fotókat, illetve bővebb beszámolót későbbre ígértek honlapjukon.

A fenti tényről beszámolt az első lódarazsat megtaláló Márta Tamás is. Közösségi oldalán ezt írta:

“A tegnapi (csütörtöki) napon az ázsia lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) fészek megkeresésében vettem részt, nagyon köszönöm a belga, holland csapatnak, hogy el jöttek hozzánk, és profi módon el távolították a feszket! Külön ki emelném a helyi méhészek, kimlei lakosok, tűzoltók és nem utolsó sorban az OMME munkatarsainak a munkáját!”

Az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik háziméhekre

Sajnos megjelent hazánkban is a háziméheket gyilkoló ázsiai lódarázs! Az ázsiai lódarázs európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot, közölte Facebok-oldalán a Magyar Természettudományi Múzeum – írta meg portálunk.

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot. Ahogy azt egy korábbi közleményükben is kifejtették a szakemberek, a faj hazai megjelenése várható volt. Az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész megfigyelte és befogta az első hazai példányokat.

Két bizonyítópéldány az Országos Magyar Méhészeti Egyesület segítségével máris a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe került. Emellett a faj hazai megjelenésének tudományos folyóiratban való publikálása is folyamatban van.

Az ázsiai lódarazsat (Vespa velutina) 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, végül ideért. Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink. Lakossági, közegészségügyi szempontból a hazai faunában való jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni.

Sajnos azonban az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik háziméhekre. A szükségtelen félelem és félelemkeltés helyett szorítsunk inkább a hazai méhészeknek, hogy a faj megjelenése minél kevesebb kárt okozzon nekik és a beporzó rovaroknak – közölték a rossz hírt.

A félelemkeltés elkerülése érdekében fontos, hogy a vonatkozó híradásokban az ázsiai lódarazsat, vagyis a Vespa velutina-t ne keverjék össze az óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia), amely darázsfaj szintén Ázsiában él, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában – zárta bejegyzését a Magyar Természettudományi Múzeum.

(Forrás: Boon.hu, Fotók: Nagy István Facebook)

Magyar Állatvédelem 

KAPCSOLÓDÓ

Drámaian csökken a beporzók száma

magyarallatvedo

Repülő informátorok segítik az olasz csendőröket a környezetszennyezés elleni küzdelemben

Eszti_mav

A mézelő méhek élettartama ma 50%-kal rövidebb, mint 50 évvel ezelőtt

Viki