Image default

Mekkora bajt hozhat az olvadó örökjégből elszabaduló metán?

Egy nemrégiben publikált tanulmány félelmetes következtetésre jut: amennyiben az Északi-sark körüli területeken olvadásnak indul az állandó jégtakaró, úgy felszabadulnak az abban tárolt üvegházhatású gázok, melyek még évszázadokon át melegítik a bolygót, még akkor is, ha rövid úton sikerül a kibocsátást nullára csökkentenünk. A tanulmányt ugyanakkor számos kritika érte.

A csütörtökön, a Nature-ben publikált tanulmány szerint ezért nincs más választásunk a klímaváltozás megállítására, mint hogy elkezdjük kivonni a légkörből az üvegházhatású gázokat, elsősorban a szén-dioxidot. Ezzel csak az a gond, hogy jelenleg nincs olyan technológia, amely erre nagy, a klímát ténylegesen is befolyásoló mértékben lenne képes – ismertette a Rakéta.

A Gizmodo azonban több szakértőt is megkérdezett, és az derült ki, hogy ez az apokaliptikus vízió, hangozzék bármilyen logikusan is, egyáltalán nem biztos, hogy igaz. Az első probléma a tanulmánnyal a szerzők személyével kezdődik, akik nem klímatudósok, hanem különböző üzleti iskolák oktatói. A második pedig az írás címe, amelyben szerepel a „melting of permafrost” kifejezés.

Ezt nagyjából az örökfagy olvadásának lehetne fordítani, és úgy hangzik, mintha az örökfagy egységesen viselkedne, és úgy olvadna meg, mint egy jégkocka – ezzel szemben a helyzet, hogy az örökfagynak csak bizonyos jeges részei olvadnak így, míg más összetevői nem.

A másik gond, hogy a cikkben bemutatott klímamodell egy rendkívül egyszerűsített modell, amely több tényezőt sem vesz figyelembe, mint az óceánok áramlásait, vagy a légkörben a vízpára változását, ráadásul túlbecsüli a metán felmelegedést okozó hatását. Végül az egész modell rosszul ábrázolja, hogy mekkora lenne a melegedés mértéke, ha az emberiség leállna az üvegházhatású gázok kibocsátásával.

Az ennél jóval komplexebb klímamodellek szerint ugyanis, amennyiben az emberiség zéró kibocsátásra térne át, azt minimális felmelegedés követné csak – még akkor is, ha az örökfagy bizonyos részei felengednének.

Mindez persze nem jelenti, hogy az örökfagy ne húzódna vissza, vagy ez a folyamat ne járna a légköri metánkoncentráció növekedésével. Arról sincs szó, hogy a metán ne lenne egy rendkívül potens üvegházhatású gáz. Ugyanakkor az atmoszférában jelen pillanatban is meredeken emelkedő metánkoncentráció oka nem az örökfagy visszahúzódása, hanem az emberi tevékenység. Még bőven tehetünk azért, hogy a klímaváltozást megállítsuk, és nem kell legyintenünk, hogy úgyis mindegy már.

raketa.hu nyomán magyarallatvedelem.hu, fotó: shutterstock.com

KAPCSOLÓDÓ

Új sorozattal jelentkezik a földről David Attenborough (videó)

magyarallatvedo

Németh Lajos: „A környezetvédelem témakörben van tanulnivalónk”

magyarallatvedo

Katasztrofális hatással van a zaj- és fényszennyezés a madarakra

magyarallatvedo