Image default

Nő a grizzlyk élettere, de még óvni kell őket

Egyre nagyobb területen vannak jelen a grizzly medvék az amerikai Sziklás-hegység egyes részein, de továbbra is védelemre szorulnak – állapították meg a szakemberek, akik szerint az ország egyetlen más térsége sem alkalmas a ragadozók újra-betelepítésére – írja az Élő Bolygónk.

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) csaknem egy évtized után először adott ki jelentést a kontinentális Egyesült Államokban élő grizzlyk helyzetéről.

A ragadozók populációi két területen növekedtek az elmúlt tíz évben. A Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzlyk száma mostanra meghaladta a 700-at, míg a Montana állambeli Glacier Nemzeti Park körül több mint ezer példány él. A Sziklás-hegység érintett térségének többi részén továbbra is alacsony a grizzlyk száma.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az 1975-ös 2 százalékról a medvék mostanra az eredeti elterjedési területük nagyjából 6 százalékára visszatértek.[/perfectpullquote]

A szakemberek aláhúzták, hogy a már meglévő populációk erősítésére kell fókuszálni, és nem a medvék betelepítésére az ország más részeire.

A környezetvédők és néhány egyetemi kutató által javasolt betelepítési területeken ugyanis a grizzlyk ugyanazokkal a kihívásokkal néznének szembe: a védett területek alacsony száma, a magas népsűrűség és a más medvepopulációkkal való érintkezés kis esélye, ami gátolná az egészséges populációk fenntartását.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Korábban több tízezer grizzly élt Észak-Amerika nyugati felén, ám a vadászat, a csapdák és a természetes élőhelyeik elvesztése miatt a ragadozók többsége odaveszett az 1900-as évek elejére.[/perfectpullquote]

A grizzlyk a fenyegetett fajokat megillető védelmet élveznek a kontinentális Egyesült Államok területén 1975 óta, ami lehetővé tette a populációik lassú regenerálódását néhány területen.

Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: Shutterstock

KAPCSOLÓDÓ

Hamarosan visszatérhet a természetbe a megmentett jegesmedve – VIDEÓ

Marci

Széttépte a medve az idomárt, aki elfelejtette levenni a maszkját

magyarallatvedo

Közel 200 kilogrammos medve bukkant fel Ózd közelében

Marci