Image default

Irtó cuki sörényes juh bébivel találkozhattok a Veszprémi Állatkertben!

Irtó cuki sörényes juh bébivel találkozhattok a Veszprémi Állatkertben! Az intézmény szórakoztató programokkal készül május-1-jére.

JUHÉ! A tavaszi bébibumm folytatódik a Veszprémi Állatkertben! – osztotta meg örömmel közösségi oldalán a jó hírt a Veszprémi Állatkert.

Használjátok ki a jó időt és látogassátok meg Ti is a legfiatalabb sörényes juh bébit. Garantáljuk a cukiság mérő most is kiakad.
Ne feledjétek lakóinkkal május 1-jén is találkozhattok. 
Állandó programjaink: Állatsimogató, Kölyök-dzsungel játszóház, Szavanna játszótér, Dínó Park” 

– ajánlott közösségi oldalán az állatkert színvonalas kikapcsolódási lehetőséget mára!

Nemrég született, írtó cuki dromedár kislánnyal is találkozhatunk a Veszprémi Állatkertben! 

Aranyos képeket osztott meg a Veszprémi Állatkert a nemrég született legújabb lakójukról, egy bájos dromedár kislányról.

Mint írták, ők nem tudnak betelni a látvánnyal, így hoztak Nekünk pár képet a kis tüneményről.

Év végén pedig tündéri kis láma született a Veszprémi Állatkertben!

A jelek szerint, idén is új csoporttal bővül a lámaovi – kezdte örömmel Facebook bejegyzését a Veszprémi Állatkert. A késő téli, kora tavaszi bébibumm folytatódik, hisz a napokban ismét egy aranyos kis lámával gyarapodott a lámakifutó.

 

Szilveszterkor is született egy cuki láma a Veszprémi Állatkertben! Az apróság nagyon jól van azóta is. Örömteli bejegyzésben osztotta meg a Veszprémi Állatkert Szilvesztert követően, hogy egy új jövevénnyel bővült a lámacsaláduk!

 

Mint írták: “Tél ide vagy oda, legújabb kis lámánk nem várta meg a tavaszi bébibumm időszakát, de még az újévet sem. Úgy döntött ugyanis, hogy még Szilveszter napján a világra jön. Az évszaknak megfelelően hófehér bundával született láma lány bájos kinézetével az állatkert munkatársainak szívét azonnal elrabolta. 
Reméljük ilyen hatással lesz látogatóinkra is.

Ha vannak jó névötleteitek a kislány láma számára, ne tartsátok magatokban, várjuk őket kommentben és facebook üzenetben egyaránt.” – írták.

Barátságos és kíváncsi állatok

A láma a dél-amerikai tevefélék 4 faja közül a legismertebb. Természetes környezetükben Dél-Amerika bokros, füves területein, Peru déli részétől Bolívia nyugati feléig terjedtek el, illetve Argentína északnyugati részétől Chile északkeleti feléig. A Dél-Amerikában élő lámák számát 3,7 millióra becsülik. Kizárólag háziasított egyedek élnek itt, az emberek teherhordásra használják őket, bár a technika térhódításával ez a szerepük lecsökkent, és inkább húsáért, gyapjáért tartják. Napjainkban a korábbi időkhöz képest kevésbé elterjedt háziállat.

Társas, barátságos állat, azonban olykor csökönyös is lehet. Ha a terhet, amit hord a hátán, túl nehéznek találja, nem mozdul meg. Csak akkor engedi, hogy rátegyék a hátára, ha más lámák is a közelében vannak. A láma háborítatlan körülmények között akár 20 évig is élhet.

A jól szocializált láma barátságos és kíváncsi. Azonban a palackból táplált lámák vagy azok, amelyek túl sokat voltak emberek közelében, hajlamosak fajtársukként kezelni az embert. Köpnek, rúgnak, nyakkal birkóznak, így nehezen kezelhetővé válnak.

A csapatot egy hím vezeti, aki veszély esetén megőrzi a nyugalmat, és biztonságérzetet nyújt társainak. A csapatban a rangsor nem állandó; a hímek sokat küzdenek egymással. Ezek a küzdelmek látványosak: köpnek, taszigálják egymást, nyakbirkóznak és rúgnak. A rangsorvitákat kiáltások, harapások és üldözések is jellemzik. Ettől eltekintve békés csordaállatok, és családként élnek együtt. A vészkiáltásra mindegyikük felfigyel. Mormogva beszélgetnek egymással.

Mivel kizárólag növényevők, táplálékuk a fűfélék, lágy szárú növények, cserjék és zuzmók közül kerül ki. Kérődznek a többi teveféléhez hasonlóan, a táplálékot kétszer emésztik meg. Minden növényt megesznek, amit találnak, bokrok leveleit, ágait. A tevékhez hasonlóan jól tűrik a szomjúságot, napokig kibírják víz nélkül.

(Forrás: Veszprémi Állatkert, Fotó: Balint Kovacs Photography)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A magyarok már a honfoglalás idején juhtartók voltak

magyarallatvedo

Agrárminisztérium: több jogcímen történik kifizetés a héten az állattartók számára

Viki

Elkóborolt állatok legelték le a kukoricát Jánoshalmán

Marci