Image default

Szép sorjában érkeznek a nálunk telelő madarak a Körösökhöz

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Szép sorjában érkeznek a nálunk telelő madarak a Körösökhöz. A hatalmas madársereggel az őszi időszakban is életre kel a táj!

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira megérkeztek az északon költő, de nálunk telelő madárfajok első csapatai. Szép számban vannak már csörgő és fütyülő récék, kék galambok, kékes rétihéják és gatyás ölyvek is – írja a nemzeti park.

Gatyás ölyv (Fotó: Balla Tihamér)

A Biharugrai-halastavakon október második hetében már több száz északi vadludat, döntően nagy liliket láttak. Hasonló nagyságrendben érkeztek csörgő és fütyülő récék. Kisebb darucsapatokat is megfigyeltek. Ha hűvösebbre fordul az időjárás, bizonyára nagyobb tömegben is felbukkannak majd.

A kék vércsék és a barna rétihéják elvonultak már, ugyanakkor megérkeztek a nálunk telelő kékes rétihéják és vándorsólymok első példányai.  Utóbbiak gyakran megjelennek a városokban is, ahol galambokat zsákmányolnak. Felbukkantak az első, nálunk telelő nagy őrgébicsek,  kis sólymok, s szép számban itt vannak már a gatyás ölyvek is.

A partimadarak közül a havasi és a sarlós partfutók csak rövid ideig állomásoznak a dél-alföldi tájakon, aztán délebbre vonulnak. A kék galambok viszont télire is itt maradnak. Október második felében még csak kis számban voltak jelen, de később akár ezres csapatokba is verődhetnek. Jellemzően a külterületeken mozognak, a településekre nem jönnek be.

Az enyhe idő miatt a fenyőrigók október első harmadában még nem érkeztek meg. Megjöttek viszont a réti pityerek első hírnökei. A süvöltők még váratnak magukra. A pintyfélék közül október első napjaiban megérkeztek a csízek, ők az égereket és a nyírfákat keresik, azok termését fogyasztják.

1400 bíbic pihen a Csikóspusztai-tavon

Nemrég közöltük, hogy csaknem másfél ezer bíbic pihen a Körös-Maros melletti Csikóspusztai-tavon. A bíbicek mellett kisebb mennyiségben pajzsoscankók, havasi partfutók és nagy godák is tartózkodnak a tavon. Különleges, hogy nagy pólingokból is 5-10 példányt figyeltek meg a természetvédők.

A szeptember végi esőzések hatására sekély vízborítás alakult ki a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csikóspusztai-tavon. A tocsogós területet hamar ellepték a partimadarak – írja honlapján a nemzeti park.

Bíbic csapat (Fotó: Balla Tihamér)

A Csikóspusztai-tó egy kis természetvédelmi „gyöngyszem”

Királyhegyes község külterületén található egy kis területű, de kifejezetten szép, természeti látványosságokban gazdag, jellegzetes szikes tó, a Csikóspusztai-tó, mely természetvédelmi terület. Mint minden alföldi szikes tóra, erre is jellemző, hogy tavasszal a medre megtelik vízzel. Ekkor számos madárfajnak biztosít megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyet. Aztán nyár végére minden évben teljesen kiszárad, s ekkor a szikes tavakra jellemző vak, fehér szik látható a mederben.

Az idén is így történt, augusztusra teljesen eltűnt a víz a tóból, a fehér, szikes medret pedig szinte teljesen benőtte egy jellegzetes sziki növény, a hegyes bajuszpázsit. Szeptember végén azonban rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék érkezett a területre, így a bajuszpázsitos mederben sekély vízborítás alakult ki. Ezt a tocsogós élőhelyet hamar felfedezték a vonulásban lévő partimadarak, s hirtelen nagy számban jelentek meg a tavon. A legnagyobb tömeget a bíbicek képezik, több mint 1400 példányt számoltak. Mellettük kisebb mennyiségben pajzsoscankókhavasi partfutók és nagy godák is tartózkodnak a tavon. Nagy pólingokból 5-10 példányt figyeltek meg.

A madarak jellemzően éjszakázásra használják a tavat. Napnyugtakor, illetve hajnalban jól megfigyelhető a nagy madártömeg. A reggeli órákban még a tavon tartózkodnak, majd napközben kijárnak a Királyhegyesi-puszta gyepjeire. Déltájban visszatérnek inni, este pedig újra bejönnek a vízre és elfoglalják éjszakázóhelyüket.

A park munkatársai bíznak benne, hogy hamarosan érkezik még csapadék és megmarad a sekély vízborítás a Csikóspusztai-tavon. Ha így lesz, akkor még hosszú ideig ideális pihenőhelyet biztosíthat a madaraknak.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Fotó: Balla Tihamér)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kánikula elől a dagonyába-hűsölő vadak a Körösvölgyi Állatparkban

Viki

Fenyőpinty csapatok színesítik a téli látképet a Csanádi pusztákon

Marci

Fiatal kis lilik bukkant fel a kardoskúti Fehér-tavon 

Viki