Image default

Van, hogy a nagy fehér cápa az áldozat: félig megevett tetemet sodort partra a víz

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Van, hogy a nagy fehér cápa az áldozat: félig megevett tetemet sodort partra a víz! A cápát a gyanú szerint egy gyilkos bálna ejthette el az ausztrál partoknál.

Egy nagy fehér cápa tetemét rejtély övezi Ausztráliában, miután a megcsonkította tetemét mosta partra a víz – közölte a Sky News a megdöbbentő fotókat.

A képen látható hatalmas ragadozónak látszólag hiányzott a teste középső része. A körülbelül 3 méter hosszú cápa egyébként október 17-én a Victoria állambeli Portlandben került partra.

Miután a helyiekben kíváncsiságot keltett, Ben Johnstone halász és csalibolt vezetője a Sky Newsnak elmondta, hogy „eléggé biztos” abban, hogy a tengeri ragadozót egy gyilkos bálna támadta meg.

Köztudott és számos felvétel bizonyítja, hogy a két faj között a természetben is előfordulnak összecsapások, mivel ugyanazért a zsákmányért versengenek. A nagy fehér cápa és a gyilkos bálna (vagy más néven: kardszárnyú delfin, illetve orka) is csúcsragadozó, ami azt jelenti, hogy a a tápláléklánc csúcsán állnak.

A hasonló zsákmányért versengő fajok azonban „konfliktusba kerülhetnek, amikor keresztezik egymást” – olvasható a National History Museum honlapján.

Az 1990-es években az Egyesült Államokban egy alkalommal megfigyelték, hogy egy gyilkos bálna elkábított egy cápát, belerohant, fejjel lefelé fordította, majd az óceán felszínére hozta, hogy megfulladjon. Ezután pedig vígan lakmározott a zsákmányból!

A barátságos külső könyörtelen ragadozót rejt

Nemrég írtuk meg, hogy egészben nyelt el hét vidrát a kardszárnyú delfin, és bele is pusztult falánkságába! A kardszárnyú delfinek általában nem esznek tengeri vidrákat, ráadásul nem is szokták egyben lenyelni a prédájukat.

Egyben nyelt le hét vidrát egy kardszárnyú delfin Oroszországban, ezzel halálra ítélve saját magát. Amint a különös esetről szóló tanulmányból kiderül, az állat messze volt a megszokott vadászterületétől, de a tudósok nem tudják, mit kereshetett ott.

A nőstény kardszárnyú delfin (Orcinus orca) tetemét 2020-ban fedezték fel a Bering-tengeren fekvő Parancsnok-szigeteken – osztotta meg a 24.hu.

A boncolás során a hét tengeri vidrán (Enhydra lutris) kívül – amelyek összesen több mint 110 kilogrammot nyomtak – 256 fejlábúakhoz tartozó csőrdarabot is találtak az állatban.

AZ EGYIK VIDRA ELAKADT A SZÁJÜREG ÉS A NYELŐCSŐ KÖZÖTT, EZ OKOZHATTA A TENGERI RAGADOZÓ VESZTÉT.

A kutatók szerint több okból is furcsa ez az eset: először is, a kardszárnyú delfinek általában nem esznek tengeri vidrákat, ráadásul nem is szokták egyben lenyelni a prédájukat.

NORMÁLIS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT EZEK AZ ÁLLATOK FÓKÁKRA VADÁSZNAK, AMELYEKET SZÉTTÉPNEK ÉS CSAK BIZONYOS RÉSZEIKET FOGYASZTJÁK EL.

A szakértők úgy vélik, a vidrák lenyelése nehéz feladat lehetett, hiszen azok akár 1,5 méteresre is megnőhetnek. Éppen ezért valószínűsíthető, hogy az állatot az éhezés vitte rá a nem mindennapi zsákmány elejtésére.

SZINTÉN ÉRDEKES, HOGY EZ A FAJTA KARDSZÁRNYÚ DELFIN ALAPVETŐEN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK NYUGATI PARTJAINÁL ÉL, NEM PEDIG A BERING-TENGER KÖRNYÉKÉN.

Alaszka partajinál egyébként az elmúlt időszakban csökkent a tengeri vidrák száma. A kutatók lehetségesnek tartják, hogy hasonlóan furcsán táplálkozó kardszárnyúak állhatnak a példányszám fogyásának hátterében.

(Forrás: SKY News, Fotó: Ben Johnstone)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Napi cuki: Így várják a kenguruk a lepattanó ételt a kis kertvárosban

magyarallatvedo

Elsüllyesztettek egy jachtot a gyilkos bálnák Gibraltálnál

Erik

Veszélyeztetett fajjá nyilvánította az ausztrál kormány a koalát

Marci