Image default

Szívrohamot kapott és meghalt Rani, az elefánt, akit egy állatkertbe beszökött kutya izgatott fel

Szívrohamot kapott és meghalt Rani, az elefánt, akit egy állatkertbe beszökött kutya izgatott fel. Az elefánt pénteken halt meg 27 éves korában. A kutyát a szerencsétlen eset után egy menhelynek adták át. 

A St. Louis-i állatkert egyik nőstény ázsiai elefántja nem sokkal azután halt meg, hogy a csordája felizgatta egy szabadon futó kiskutya – közölték az állatkert illetékesei.

Mint írják:

Rani pénteken halt meg 27 éves korában. Az állatkert kedden jelentette be a halálát.

Teljesen lesújtottak vagyunk. Kérjük a közösség együttérzését és támogatását ebben a nehéz időszakban” – mondta Michael Macek, az állatkert igazgatója egy sajtóközleményben. “Profi állatgondozó szakemberekből álló csapatunk mindent megtett, de nem tudtuk megmenteni Ranit”.

Péntek délután egy kistestű, elszabadult és elveszett kutyát láttak szaladgálni egy nem nyilvános területen az Elefántcsarnok közelében. Az elefántgondozók megpróbálták megfékezni a kutyát, de az istállón kívül lévő elefánt izgatottá vált, és bevitték a házba – közölte az állatkert.

Rani már az istállóban volt, evett, és nem látta a kutyát. Az elefántgondozó csapat tagjai azonban “megfigyelték, hogy Rani izgatottá vált a csorda hangoskodására reagálva. Látták, hogy Rani körözött és hangoskodott, mindezt nagyon rövid időn belül, mielőtt összeesett” – áll az állatkert közleményében.

Az elefánt újraélesztésére tett kísérletek sikertelenek voltak.

A csorda többi tagja gyorsan megnyugodott, közölte az állatkert. Az első boncolási eredmények kimutattak néhány már korábban meglévő elváltozást Rani szívében, de további vizsgálatok folynak, és az állatkert patológusai még nem tudják, hogy ezek az elváltozások szerepet játszottak-e a halálában.

A kutya egy menhelyre került

Nem volt világos, hogyan került a kutya az állatkertbe, amely a kiterjedt Forest Park közepén fekszik. Az állatkert bizonyos korlátozásokkal engedélyezi a szolgálati állatokat, de a háziállatokat nem – mondta egy szóvivő.

A kutyát átadták egy menhelynek – közölte az állatkert.

Rani és anyja, Ellie 2001 júliusában kerültek a St. Louis-i állatkertbe egy másik állatkertből. A St. Louis-i állatkert szerint a költöztetést az Állatkertek és Akváriumok Szövetségének ázsiai elefántfajok túlélési terve javasolta. A program célja az ázsiai elefántok észak-amerikai populációjának kezelése, valamint egészségük és genetikai sokféleségük maximalizálása.

Ellie 52 évesen még mindig életben van, és az állatkertben él.

Rani volt az anyja az állatkert egy másik elefántjának, a 16 éves Jade-nek. Rani szívesen játszott két testvérével, és ismert volt egyedi nyikorgó hangjáról, amikor a családdal szocializálódott – ezt a hangot Jade is utánozza, mondta Katie Pilgram-Kloppe, az állatkert River’s Edge részlegének vezetője, ahol az elefántok élnek.

A Természetvédelmi Világalap szerint az ázsiai elefántok veszélyeztetettek, a vadon élő egyedek száma 50 ezernél kevesebb. Helyzetükért az élőhelyük elvesztését és az orvvadászatot okolják. Az ázsiai kontinens legnagyobb szárazföldi emlőséről van szó.

(Forrás: Huffpost)

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

50 éves lett Mai Thai és a kiváló gondozás miatt remek egészségnek örvend

Erik

Kisfilmen Samu, a két hónapos elefánt

Marci

Így is lehet: műlábbal is teljes életet él az ázsiai elefánt

Erik