Image default

Több, mint 400 kölyköt foglaltak le a spanyol hatóságok a csempészektől

Több mint négyszáz állatot, többségében kutyákat és macskákat mentettek meg és foglaltak le a spanyol hatóságok egy illegális állatkereskedő hálózattól – írja a Euronews-ra hivatkozva a HVG. Az összehangolt akció egy nemzetközi hálózat leleplezésére irányult, és az eredményeképp 13 embert tartóztattak le.

Az elkövetők a vád szerint illegálisan hozták be az állatokat Kelet-Európából túl kicsi, rosszul szellőző járművekben, akár kétezer kilométernél is messzebbről. A rossz higiéniai körülmények következtében több állat megbetegedett, és mivel ezt nem kezelték, többen el is pusztultak – közölte a spanyol rendőrség.

A rendőrök azt gyanítják, a hálózat tagjai dokumentumokat is meghamisítottak, hogy a beteg állatokat egészségesként tudják eladni.

A rendőrség már 2020 vége óta nyomozott az ügyben, miután bejelentés érkezett hozzájuk egy barcelonai kisállatkereskedés rossz körülményeiről. Abból a boltból 33 beteg kutyát mentett meg a hatóság, és olyan dokumentumokat találtak, amelyekben „nyilvánvaló anomáliák” voltak, ezért kezdtek tágabb körű vizsgálatba, Barcelonában, Madridban, Andorrában és Kelet-Európában.

Hozzátették: az állatcsempészet növeli a veszettség, a paraziták és az emberekre és állatokra is veszélyes betegségek elterjedésének esélyét. Az olcsó árakkal szembesülő vevők pedig sokszor nincsenek tisztában azzal, hol is vásárolnak.

A vádlottak állatkínzás, csalás, okirathamisítás és pénzmosás miatt állhatnak majd bíróság elé.

Spanyolországban szeptemberben lépett életbe egy új állatvédelmi törvény, amely betiltotta az állatok boltban vagy online árusítását. Emelllett viszont hagyott időt a már létező boltoknak, hogy otthont találjanak az állataiknak. A jövőben kizárólag regisztrált tenyésztőktől lehet állatokat venni.

Érdekes amúgy ez a spanyol állatvédelmi törvény…

A spanyol állatvédelmi törvénynek több cikket is szenteltünk. Itt például megírtuk, hogy belülről rohad az új spanyol állatvédelmi törvény, itt pedig arról számoltunk be, hogy hiába lett új állatvédelmi törvény, maradnak a bikaviadalok Spanyolországban.

HVG nyomán Magyar Állatvédelem