Image default

Tökös döntés: Szadáról kidobták a Safari Parkot!

Szadáról kidobta a település önkormányzata a Szada Safari Park néven elhíresült létesítményt.

Sajnálattal közöljük, hogy a Szada Safari Park 2021-ben nem nyithatja ki kapuit. Szada nagyközség polgármestere és képviselő-testülete ugyanis elutasította az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet…” – így kezdődik a Richter család facebook posztja, melyben a szadai -úgynevezett- Safari Park-kal kapcsolatos panaszáradatukat olvashatjuk.

Várható volt a döntés

A szadai Önkormányzat még 2020. november 17-én döntött, hogy településükön nem látják szívesen a Safari Parkot. Polgármesteri határozatukban így fogalmaznak:

Szada nagyközség polgármestere a korábban meghozott döntését visszavonja, és az önkormányzati tulajdonban lévő kivett utat érintő telekcsere-szerződés hiányában a jogi telekhatároknak megfelelő birtokállapot visszaállítását rendeli el. A kivett árok megnevezésű ingatlan vételére vagy bérletére benyújtott kérelmet elutasítja, valamint a „Safari Park Szada” cirkuszi menazséria vagy állatkerti formában történő további működését a parkhoz közeli belterületen élő lakók nyugalma és biztonsága érdekében elviekben nem támogatja.

RIP Betty és Mambo

A szadai Safari Park akkor került igazán refletorfénybe, amikor a velük üzleti és családi kapcsolatban álló Caselly család két elefántja rejtélyes körülmények között, Szadán egyik napról a másikra elpusztult. Korábban megírtuk, hogy a NÉBIH és a rendőrség is vizsgálódik/vizsgálódott az ügyben, miközben folyt a nyomozás, azt is vizsgálniuk kellett a hatóságoknak, hogy mi is pontosan a szafari parknak nevezett létesítmény, mert állatkert üzemeltetésére nem kértek engedélyt a cirkuszosok. A NÉBIH vizsgálatának eredményeképpen 900.000 Ft-os bírságot kellett fizetniük Casellyéknek. Az egész ügyet botrányok szegélyezték, ugyanis az elefántokat boncolás nélkül hantolták el úgy, hogy agyaraikat levágták. Ezt Casellyék először ugyan tagadták, de a nyomozás során megállapítást nyert. Továbbá a tragédia utáni nyilatkozataikban még azt állították, hogy lejelentették a hatóságoknak az állatok elpusztulását, később viszont azt mondták, úgy tudták, hogy adott év végéig kell tájékoztatni erről a hatóságokat. René Casellyben felmerült, hogy valaki megmérgezte elefántjait, azonban boncolást mégsem kértek. A tragédia reggelén a három szállított elefántból egy még az életéért küzdött, így rá összpontosítottak, a halott Bettyvel és Mambóval már nem foglalkoztak. A harmadik elefánt, Tonga életben maradása is napokig kétséges volt.

Hogyan tovább

Richterék facebook posztban sajnáltatják magukat, hogy “a tél folyamán energiát és pénzt nem spórolva mindent kialakítottak Szadán, hogy az állatkerti minősítést megszerezzék. Ez a terv a Szadai Önkormányzat döntése nyomán most meghiúsult. De a Richter család nem adja fel az álmát.” Posztjuk végén felhívást tettek közzé, melyben a lakosság segítségét kérik, hogy javasoljanak nekik új helyszínt “Magyarország első és egyetlen szafariparkjának“. Ha van ötletük kedves olvasóinknak, ne tartsák magukban, bátran írjanak az info@safaripark.hu e-mail címre. 😉

magyarallatvedelem.hu, borítókép: a Safari Park Szada facebook oldala

KAPCSOLÓDÓ

Vádat emeltek: halálra éheztette kutyáját

magyarallatvedo

Születése óta a lakásában nevelt egy 40 kilós pumát

magyarallatvedo

Megsebesítettek egy medvét Balánbányán a vadászok és a csendőrök

Marci