Image default

Torpedó lett a szegedi pápaszemes pingvin neve!

Torpedó lett a szegedi pápaszemes pingvin neve! A névpályázatra több mint 100 javaslat érkezett, a győztes javaslattevőt az intézmény vendégül látja egy közös “pingvinetetésre”.

Nemrég írtuk meg, hogy most jött el az idő, hogy az augusztus közepén kikelt pápaszemes pingvinfiókát bemutassák a nagyközönségnek a Szegedi Vadasparkban. A kis totyogót eddig szülei nevelték, akkor azonban már a gondozói vették pártfogásukba, hogy rászoktassák arra, amit minden más állatkerti pingvinnek el kell sajátítania. A cél az volt, hogy emberi kézből fogadja el a táplálékát. Erre azért volt szükség, mert a pingvineknek így, heringbe „csomagolva” tudják adagolni a számukra fontos táplálékkiegészítőket, valamint egy végzetes betegséget megelőző gyógyszert.

Kowalsky és Pötyi szépen felcseperedett fiókájának azonban még sajnos nem volt neve, ezért névpályázatot hirdetett az intézmény.

A névpályázatukban – a hagyományaikhoz híven – kifejezetten ötletes, egyedi, „pingvinekhez” illő nevet vártak, és bíztak benne, sokan elküldik majd a javaslataikat. 

Örömmel nyugtázták a vadaspark dolgozói, hogy a névadó pályázatok rendre megmozgatják a Vadaspark és állatai iránt érdeklődők fantáziáját. A felhívásukra közel 100 névajánlat érkezett e-mailen, nem számolva számos közösségi oldalon ajánlott nevet, amelyet azonban nem tudtak figyelembe venni.
Ahogy az lenni szokott, ötletes, vicces, elgondolkoztató és kevésbé ötletes nevek egyaránt voltak közöttük, és

végül a Torpedó nevet választották ki.

Természetesen, ahogy azt ígérték, a kiválasztott név ajánlóját szívesen látják vendégül egy pingvinetetésre, egy előre egyeztetett időpontban.

Fajtamentés keretében gondozzák a pápaszemes pingvineket

A pápaszemes pingvinek a tengerek élővilágának első képviselői a Szegedi Vadasparkban, 2011 óta láthatók a főbejárathoz közeli medencés bemutatóban.

Kowalsky még az első pingvinjeikkel együtt érkezett Stuttgartból, a párja, Pötyi viszont már a Vadasparkban kelt ki 2014-ben. A Vadaspark fajmentő tenyészprogram keretében tartja és tenyészti a dél-afrikai vízimadárfajt, évente 1-3 fiókára számítanak. Mint írják, a bevezetőben említett betegség a madármalária, amely végzetes a déli félteke madaraira, miután azokban nem alakult ki olyan védettség a szúnyog által terjesztett kórokozóval szemben, mint a kontinensünkön élő madarakban. Ezért kapnak gyógyszert a pingvinek a melegebb hónapokban, ami elég erős hatású, így a túladagolása is problémát jelentene. Így az, hogy a pingvineket rászoktatjuk a kézből való evésre, a védelmüket szolgálja. Ezen a tanuláson fiókakorban esnek át, majd visszakerülnek a szüleikhez.

(Forrás: Szegedi Vadaspark)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A Szegedi Vadaspark fogadta be a határon lefoglalt kutyákat

Marci

Bemutatták a leopárd bébit a nagyközönségnek

Eszti_mav

Látogatók előtt született meg az alpaka Szegeden – videón

magyarallatvedo