Image default

Már ügyesen másznak sziklára a miskolci muflon tesók

Már ügyesen másznak sziklára a miskolci muflon tesók! Az egy hónapos kicsikkel már az állatkert látogatói is találkozhatnak. 

Miskolc környékén, a Bükkben kirándulva időnként birka bégetés hangjára lehetünk figyelmesek – osztotta meg közösségi oldalán a Miskolci Állatkert. Mint írják, nem juhokat legeltetnek azonban a hegyekben, hanem muflonok élnek ott.

A hazai fajokat bemutató területükön velük is találkozhatnak a látogatók, ráadásul most két bárányt is meg lehet figyelni. Megjegyezték, hogy az egy hónapos fiatalok már a sziklákon is bátran követik a felnőtt állatokat.

Pár hete különleges kék juh érkezett a Miskolci Állatkertbe

A Himalájában honos vadjuh fajjal Magyarországon kizárólag a Miskolci Állatkertben lehet találkozni.

A Miskolci Állatkert egyik igazi kuriózuma a kék juhok csapata. Ezzel a Himalájában honos vadjuh fajjal ugyanis Magyarországon kizárólag a Miskolci Állatkertben lehet találkozni – írja honlapján a Miskolci Állatkert. Az impozáns szarvakkal rendelkező hím egyedekből álló csapat most új taggal bővült: a közel hároméves fiatal állat a Prágai Állatkertből érkezett Miskolcra. Vele együtt jelenleg öt egyedet mutat be az intézmény.

A kék juh Ázsia középső területén, a Himalájában, a Tibeti-fennsíkon és az azt körülölelő magashegyekben honos. Más vadjuhokhoz hasonlóan előszeretettel keresik fel a meredek, sziklás hegyoldalakat, ahol a gyér növényzet, füvek, zuzmók, mohák, és cserjék levelei, hajtásai jelentik táplálékuk nagy részét – írják.

A kék juh a hópárduc és a leopárd fő zsákmányállata, de a bárányokra a rókák és a ragadozó madarak is veszélyt jelentenek. Húsa miatt az ember is vadássza. Mivel élőhelye nehezen megközelíthető, a helyi lakosság nem kereskedelmi, csak önellátó célból vadássza, így az ember nem veszélyezteti fennmaradását. A buddhista kolostorokban élő szerzetesek viszont óvják is a körülöttük élő kék juhokat, annak ellenére is, hogy egyes területeken az állatok károkat okoznak a termésben.

A kék juhok természetes csapatösszetétele szerint egy kifejlett kos több nősténnyel él együtt. Így azok a hímek, amelyek aktuálisan éppen nem tagjai egy szaporodó közösségnek, a többi magányos kossal alkotnak fiúcsapatot. Ezért van szükség a zárttéri állomány tekintetében is olyan állatkertekre, amelyek az ilyen fiúcsapatokat fogadják be. Ilyen állatkert a miskolci is, ahová korábban már Varsóból, Liberecből és Berlinből is érkeztek már kosok – közölték.

(Forrás és fotók: Miskolci Állatkert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kecses menyasszonyt kapott Csehországból a miskolci sivatagi hiúz legény!

Erik

Tevecsikó született Miskolcon!

Erik

Gyorsan új barátokra találtak a vadonba érkező bölényborjak

magyarallatvedo