Image default

Te tudtad ezeket a vakvezető kutyákról?

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a nemzetközi szövetség tagjaként azt szeretné, hogy minél több vakvezető kutyát képezzenek a világon, hiszen a vakvezető kutyák nagyobb függetlenséget biztosítanak a látássérült emberek számára. Ma, a vakvezető kutyák világnapján ezeket a csodálatos társakat ünnepeljük, akik segítenek gazdáiknak biztonságosan közlekedni, beilleszkedni a társadalomba és közben rengeteg szeretetet adnak.

A vakvezető kutyák száma a legmagasabb a segítőkutyák között. A nemzetközi szövetség adatai szerint több vakvezető kutya van a világon, mint bármely más segítőkutya.

Világszerte csökkent a vakvezető kutyák száma

2023-ban 19 557 vakvezető kutya dolgozott világszerte. Számuk kis mértékben csökkent a 2022-es 20 281-es létszámhoz képest. A visszaesés oka a Covid-világjárvány, hiszen azóta csökkent a kiképzett kutyák száma. Tapasztalataik szerint Magyarországon nem volt ilyen csökkenés, a Baráthegyiek munkáját is nehezítette a világjárvány, azonban folyamatosan tartották, hogy évente 15 kutyát adnak át látássérült igénylőiknek.

Kiffer Ferencné, Unka és kiképzője Köbli Mónika

A legfontosabb feladat: növekedés a Covid előtti szintre

A Covid-járvány súlyos hatással volt a nemzetközi szövetség tagjaira, azonban szakmai tudásuknak és kreativitásuknak köszönhetően továbbra is biztosították szolgáltatásaikat. „2023-ban 2598 kutyát képeztek ki a tagszervezetek, ami emelkedést jelent a korábbi évekhez képest, de további munkára van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk a járvány előtti szintre, amikor évente 3000 kutyát képeztek ki” – írta közleményében a Nemzetközi Vakvezető Kutyás Szövetség.

Egyre többen dolgoznak a vakvezető kutyákért

2023-ban 7007 személyt foglalkoztattak teljes vagy részmunkaidőben az IGDF szervezetek szerte a világon. Elhivatottságuk és szakértelmük több ezer látásérült ember számára teszi lehetővé a biztonságos közlekedést. A kiképzés és annak támogatása érdekében alapítványunk jelenleg 15 főállású munkatársat foglalkoztat.

Tavaly 38 348 egyéni önkéntes áldozta idejét és tapasztalatát, hogy segítse a szövetség tagszervezeteit. Ez jelentős növekedés a 2022-ben regisztrált 34 033 egyéni önkénteshez képest, ami jól mutatja ügyünk támogatásának erejét. Alapítványuknál folyamatosan emelkedik a vakvezető kutyák képzését segítő önkéntesek száma, tavaly 260-an önkéntesük volt.

Nőttek a várólisták, viszont emelkedett a képzésbe kerülő kutyák száma

2023-ban 9312 vakvezető tanuló kiképzését kezdték meg a tagszervezetek. Ez jelentős növekedés a 2022-es 7462-es számhoz képest. „A Covid-járvány súlyosan érintette a vakvezető kutyák kiképzését, világszerte nőttek a várólisták” – írta az IGDF. Alapítványuknál nem lett hosszabb a várólista, továbbra is folyamatosan 30-40 igénylőjük van.

Az viszont hír, hogy tavaly világszerte emelkedett a képzésbe kerülő kutyák száma, hiszen így remélhetően nem kell majd annyit várakozniuk a látássérült igénylőknek. Alapítványuk tenyésztői programjával az elmúlt években sikeresen teljesített azt a célkitűzését, hogy évente 30 kölyök szülessen. Ezek a kölykök lesznek a jövő vakvezető kutyái.

Az IGDF-ről

A Nemzetközi Vakvezető Kutyák Szövetsége (IGDF) egy jótékonysági szervezet, amely meghatározza a vakvezető kutyák képzésére vonatkozó nemzetközi szabványokat. Ez a munka biztosítja a szolgáltatások minőségét, és biztonságot ad a látássérült igénylők számára.

Dombai Mihály és kutyaja Körte

Az IGDF-et 1987-ben alapították. Az évek során jelentősen növekedett, jelenleg 97 tagszervezete van 34 különböző országból. Működésének is köszönhető, hogy több mint 20 ezer látássérült ember élvezi a biztonságos, önálló közlekedés előnyeit kutyájával. A fejlődés indokolt, hiszen Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte több mint 250 millió látássérült ember van.

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Vakvezető kutyája mellett egy szarka barátságát is magának tudhatja Laci

magyarallatvedo

Fokozatosan megvakult a vakvezető kutya is, de így is tovább vezette gazdáját

magyarallatvedo

Tíz leendő vakvezető kutyát hozott világra Zina, az ország egyik legtündéribb segítő kutyája

Eszti_mav