Image default

Vége a csibemészárlásnak a német keltetőüzemekben!

A hím naposcsibék tömeges leölése Németországban a szövetségi kormány szerdai döntése alapján 2022-től kikerül a keltetőüzemek gyakorlatából – írja az agroinform.hu.

Németország így a világ első olyan országa lesz, amelyben véget vetnek a kakascsibék tömeges leölésének − emelte ki Martina Fietz helyettes kormányszóvivő berlini sajtótájékoztatóján.

A csibék ledarálásának magyarázata az, hogy a tojótyúkok kakascsibéinek felnevelése nem gazdaságos. A szövetségi költségvetésből 2008. óta csaknem tízmillió euróval támogatott fejlesztések révén azonban már léteznek humánusabb megoldások is, ezért 12 hónap türelmi idő után az összes keltetőüzemben szakítani kell a csibedarálás gyakorlatával − mondta a helyettes kormányszóvivő, utalva arra, hogy több módszert is kidolgoztak a tojásban fejlődő csibe nemének megállapítására – adta hírül az MTI.

A kormány törvényjavaslata szerint 2020. január 1-től tilos a kikelt hímivarú naposcsibék leölése, 2024. január 1-től pedig tovább szigorítják az előírásokat, a csibeembriók leölése is tilos lesz a keltetés 6. napjától. Ezt azzal indokolják, hogy a kutatások alapján az is lehetséges, hogy az embrió a hetedik naptól képes fájdalmat érezni.

A csirkeembriók nemének felismerhetővé tételének érdekében több módszert is kidolgoztak a szakemberek: az egyik szerint speciális fénysugár tojásba juttatásával majd a visszavert fény elemzésével nyílik lehetőség a nem-meghatározásra és így a szelekcióra (forrás: zeit.de).

A kakascsibék leölésének tiltásáról a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2018-ban kötött koalíciós szerződése rendelkezik. A kormánypártok az új szabályokkal arra törekednek, hogy a keltetőipar tevékenysége megfeleljen az állatvédelmi törvénynek, miszerint észszerű ok nélkül nem szabad fájdalmat, szenvedést vagy kárt okozni az állatoknak. A törvényjavaslat parlamenti elfogadása biztosra vehető.

agroinform.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Elpusztult Jonny Európa legöregebb hím csimpánza

magyarallatvedo

“Az én szeretetem a cicák felé mindig mély és őszinte” – Anna Notthoff, a macskakirálynő

Marci

640 madárpókot és skorpiót akart Németországba csempészni egy amerikai

Erik