Image default

Végre valami, amiben Magyarország Európa élmezőnyébe tartozik

A gabonafélék után az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoportja érte el a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban – adta hírül az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A jelentés szerint az állateledelek exportja 698,3 millió eurót (140 milliárd forint) tett ki tavaly, 3,2 százalékkal haladta meg a 2019. évit. A teljes mezőgazdasági és élelmiszeripari export értéke 2,3 százalékkal, az importé 0,9 százalékkal nőtt, az egyenleg 5,3 százalékkal javult 2020-ban. Az öt legnagyobb értékű árucsoport közé a gabonafélék, az állati takarmányok, a húsfélék, az ital, szesz, ecet, valamint az egyéb ehető készítmények tartoztak.

A beszámoló rávilágít arra, hogy a takarmányexport 77,1 százaléka az EU-ba irányult, a legfontosabb célpiacnak pedig Románia és Németország mellett Lengyelország, Olaszország és Franciaország számított. Az Európai Unión kívüli országok esetében pedig az Egyesült Királyságba és Ukrajnába került jelentős értékben állati takarmány Magyarországról. Emellett Oroszország, Szerbia, Törökország, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Brazília és Svájc is importált magyar takarmányt 2020-ban, csakúgy, mint az előző évben.

magyarallatvedelem.hu Fotó: Pexels

KAPCSOLÓDÓ

50 milliárd állateledelre? Ezt tervezi a Nestlé!

magyarallatvedo

A tyúkok után a kutyákat is rovarfehérjével fogjuk etetni?

magyarallatvedo

Hínárt keverve a takarmányba a tehenek környezetbaráttá válnak

magyarallatvedo