Image default

Visszakerültek a természetbe a megmentett vadmacskakölykök (Videó)

A vagy elárvult, vagy anyjuktól elkeveredett három vadmacskakölyök még tavaly került be a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába. Ahogy a videóban is látható, mindhárman igen-igen örültek a szabadon engedésüknek. A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett – írja az Élő Bolygónk.

A három állat a múlt héten térhetett vissza a természetbe. A vadmacskákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival közösen engedték szabadon.

A vadmacskatestvéreket – egy nőstényt és két hímet – tavaly találták meg Miskolc mellett, Felsőzsolca és Szikszó között. Az állatok előbb a mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd onnan néhány nap múlva átszállították őket a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett.[/perfectpullquote]

Az elmúlt hónapokban az állatkerti munkatársak felnevelték a kölyköket, valamint felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának.

Segítőik a gondoskodás mellett genetikai vizsgálatokat is végeztek az állatokon. Ez azért lényeges, mert a hazai vadmacskaállományt jelentősen érinti a kóbor házi macskákkal való kereszteződés problémája.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A vizsgálatok megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tiszta vérű állatok.[/perfectpullquote]

A vadmacskákat február 26-án három különböző helyszínen engedték el: a nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, valamint a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését, ez ugyanis természetvédelmi szempontból igen hasznos.[/perfectpullquote]

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

KAPCSOLÓDÓ

Végveszélyben van a hazai vadmacskaállomány – konferenciát tartottak

Marci

Nem mindennapi randevú: egy hód és egy vadmacska találkozását örökítették meg Zalában

Marci

Új fejlemények a Kiskunhalas környékén látott vadmacskáról

Marci