Image default

4 ok, amiért működik a börtönben a kutyázás

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a legkeményebb szerbiai börtönben, Sremska Mitrovicában hogyan működik az úgynevezett társadalmi reintegrációs program, amelynek keretében a rabok napi két órát töltenek azzal, hogy megtanítják a kutyáknak az alapvető parancsokat.

A kutyák köztudottan terápiás készségekkel rendelkeznek. A szorongás, a stressz és a depresszió csökkentésétől kezdve az életkor megnöveléséig számos érzelmi és egészségügyi előnnyel jár az ember számára, ha van kutyája. Az ember és kutya közötti kötelék erős, így nem meglepő, hogy a börtönökben működő kutyás programok hasonló előnyökkel járnak.

A kutyák jelenléte és a velük végzett munka lehetősége kiemelkedő előnyökkel jár a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak számára. Ebben a cikkben bemutatunk négy okot, melyek jellemzik, hogy a kutyás programok a rabok javát szolgálják, és hogy miért jelentenek ezek a programok mindkét fél számára előnyös, preventív megoldást.

Számtalan módja és előnye van annak, ha egy kutyás reintegrációs program a börtönrendszerben segít a velük kapcsolatba kerülő fogvatartottaknak. Íme 4 előnye annak, ha egy börtönben ún. kutyásprogram működik:

1. CSÖKKENTI A VISSZAESÉST

Az egyik legfontosabb előnye a kutyás programoknak a börtönrendszerben az, hogy csökkenti a visszaesést. A visszaesés az elítélt bűnöző hajlamát jelenti a bűnismétlésre. A működő kutyás programok statisztikai adatai azt mutatják, hogy ez az arány csökken azoknál a raboknál, akik fogvatartásuk alatt kutyákkal dolgoznak.

2. JAVÍTJA A VISELKEDÉSI ÉS MENTÁLIS EGÉSZSÉGET

A kutyás programok nem csak a visszaesést csökkentik, hanem a fogvatartott viselkedését és mentális egészségét is javítják. Ez magában foglalja az agresszió, a depresszió, az elszigeteltség és a szorongás csökkenését. Emellett segítenek az elítélteknek a bizalom, az empátia, a türelem és a megértés fejlesztésében. Összességében a kutyás programok jelentős pozitív hatással vannak az érintett fogvatartottak viselkedésére és érzelmeire.

3. FEJLESZTIK A FOGVATARTOTTAK KÉSZSÉGEIT

A kutyás programok a fogvatartottak készségeit is fejlesztik, ezeket pedig szabadulásuk után kamatoztatni tudják. Például megkönnyítik a társadalomba való visszailleszkedést azázltal, hogy fejlődnek a szociális készségeik, erősödik a felelősségtudatuk és a tanulás is könnyebbé válik számukra.

4. HATÉKONYABB REHABILITÁCIÓ

A kutyás programok megkönnyítik a fogvatartottak benti életét. Segíthetnek a morál növelésében, célt adhatnak nekik, és akaratot adhatnak nekik a kinti jobb élethez. Ezek a pozitív érzések és a velük járó önbizalom segít nekik abban, hogy az ítéletül letöltése után jobb életet élhessenek.

Jelen cikkben példaként felhozott New Life K9s nevű amerikai szervezet, három californiai állami börtönnel áll kapcsolatban: San Luis Obispóban található California Men’s Colony-val, a Soledadban található Correctional Training Facility-vel és a Coalingában található Pleasant Valley State Prison-nal. Első kézből látták, hogy az ember és kutya közötti kötelék miként változtatta meg mind fogvatartottak, mind a kutyák életét.

Következő cikkünkben kutyás programokban részt vevő elítéltek és a börtönben dolgozó körletfelügyelők beszámolóit olvashatják.

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Egymást nevelik a rabok és a kóbor kutyák ebben a börtönben

magyarallatvedo

A kőkemény bűnözőt is a kutyák változtatták meg

magyarallatvedo

Rabok újították fel a kenneleket a menhelynek

magyarallatvedo