Image default

Hét új rovarfajt fedeztek fel Indiában

Hét új rovarfajt fedeztek fel Indiában – közölte az IFLScience. A rovarok rendkívül jól rejtőzködnek, genetikailag alig különböznek egymástól – ezért sem ismerhették fel őket ezidáig a kutatók. 

Az újonnan fefedezett rovarfaj mindegyike a vándorló levelek családjába tartozik. Nevüket nem véletlenül kapták, megjelenésük ugyanis megtévesztésig hasonlít a falevelekre.

Különleges tulajdonságuknak köszönhetően hatékonyan tudnak bujkálni a ragadozók elől, ugyanakkor a kutatók dolgát is megnehezítik, hiszen csupán kinézetük alapján nem tudják a különböző fajokat megkülönböztetni egymástól.

Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, az új fajokat kizárólag genetikai vizsgálatok alapján tudták differenciálni.

A szakértők szerint a felfedezés azért fontos, mert innentől kezdve tudják majd, hogy egy egyedpusztulási hullám csak egy fajon belüli csoportot vagy egy teljes állatfajt fenyeget-e.

Tavaly Magyarországon is felfedezteke egy új bogárfajt

Világhírű felfedezést tettek tavaly Esztergom közelében – számolt be róla portálunk. Egy eddig nem regisztrált, új fajt talált Szénási Valentin, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A kutató felesége tiszteletére Curculio gyongyiae latin nevet adta a kis teremtménynek.

Az apró bogár valójában egy eddig nem ismert ormányos bogár, akik nevüket jellegzetes ormányukról kapták.

Valójában az ormány az a szájszerv és funkciója a petézéshez köthető. Ezt a szervet pedig úgy alkalmazzák, hogy a nőstény bogarak belefúrnak a növények bizonyos részeibe az ormányukkal. Ezt követően egyszerűen csak elhelyezik ott a petéiket. Igaz, hogy az ormányosoknak világszerte több tízezer faja van, de azon belül is a zsuzsókák (Curcilio) nemzetsége 400 körüli fajt számlál. Itthon eddig 10 fajtáját ismerték. Ezzel a rendkívüli felfedezéssel most már 11 ilyen fajt tartunk számon.

Ez a kis állatka kicsiny méretekkel rendelkezik, összességében 1 cm nagyságú.

Maga a bogár mindössze 6-7 milliméteres, az ormánya 2,5 milliméter, így jön ki a közel 1 centis méret.

A rövidormányú zsuzsóka elválaszthatatlan egy bizonyos növényfajtól, mégpedig a molyhos tölgyhöz kötődik szorosan, mivel a lárvái annak a makkjában fejlődnek ki.

(Forrás: IFLScience, Fotó: ashwinv via iNaturalist (CC BY 4.0)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A Harry Potter Voldemortjának nevét kapta az újonnan felfedezett ausztrál rovar!

Erik

Na jó, most írjuk át a biológiakönyveket: fogakkal rendelkező békát fedeztek fel!

Erik

Akciófilmbe illő módon akarják befogni Rizsagyart, a gyilkos indiai elefántot

Erik