Image default

Akár 30 kisborjú is napvilágot láthat az egyik nemzeti parkunk gulyájában

Megérkezett Szürke Szállásra Legény, a bika, akihez nagy reményeket fűznek a Bükki Nemzeti Park szakemberei.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának tarnaszentmiklósi állattartó telephelyén, Szürke Szálláson összesen harminchat kárpáti borzderes szarvasmarha tehenet és üszőt tartanak. Sasváriné Hegedűs Éva telephelyvezető szerint a fajta rekonstrukciós programjában vállaltaknak megfelelően, így járulnak hozzá a kárpáti borzderes génmegőrzési feladataihoz és a fajta magyarországi létszámnöveléséhez.

A nemzeti park tájékoztatása szerint a teleltetési időszak befejeztével kezdetét vette egy fajtaazonos tenyészbikának a felkutatás. A cél, hogy olyan példányt találjanak, amely a náluk lévő nőivarú állománynak – genetikai szempontból – a legmegfelelőbb.

“Az erre alkalmas bikák kiválogatása után bérfedeztetési szerződés megkötésére került sor” – magyarázza a telephelyvezető. Hozzáteszi, ennek eredményeként érkezett meg a Szürke Szállásra a Legény névre keresztelt bika.

Az állat előreláthatólag két hónapot tölt majd el a kárpáti borzderes gulyában.

“Bízunk benne, hogy a nálunk eltöltött idő alatt minél több tehén, illetve üsző vemhesül tőle, így jövőre legalább 30 kis borjú látja majd meg a napvilágot” – fűzi hozzá Sasváriné Hegedűs Éva.

Magyar Állatvédelem, fotók: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

KAPCSOLÓDÓ

Egy tonnás bikát furikázott az anyósülésen az amerikai cowboy

Erik

Dámszarvas borjak születtek nemzeti parkunkban

magyarallatvedo

Ha őzgidát találsz, jobb, ha NEM nyúlsz hozzá!

magyarallatvedo