Image default

Növekvő veszélyt jelentenek a szúnyogok Magyarországon

A szúnyogok több megbetegedés és haláleset okozói, mint bármely más állat a Földön, és egyre nagyobb veszélyt jelentenek Európában és Magyarországon is – írja a Portfolio.

Az ázsiai tigrisszúnyog és az egyiptomi csípőszúnyog már megtelepedett a kontinensen, növelve az egzotikus betegségek kockázatát. Az Ökológiai Kutatóintézet figyeli elterjedtségüket hazánkban.

Emelkedő szúnyogpopuláció és az általuk terjesztett betegségek

Az utóbbi évek heves esőzései és áradásai miatt a szúnyogpopuláció jelentősen megnőtt. Bár Magyarországon rendszeres irtással próbálják csökkenteni számukat, a globális statisztikák szerint a szúnyogok világszerte több megbetegedést és halálesetet okoznak, mint bármely más állat. Olyan betegségeket terjesztenek, mint

a malária, a dengue-láz, a nyugat-nílusi vírus, a Zika-fertőzés és a sárgaláz.

A Portfolio cikkéből kiderül, hogy az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint folyamatosan emelkedik a behurcolt dengue-lázas megbetegedések száma. Az éghajlatváltozás kedvező feltételeket teremt az invazív szúnyogfajok számára, amelyek új betegségeket terjesztenek Európában. Ráadásul Andrea Ammon, az ECDC igazgatója szerint a nemzetközi utazások is növelik az importált esetek kockázatát.

Számos fertőzés terjedéséért felelnek az invazív szúnyogfajok

A nyugat-nílusi vírus okozta fertőzések száma is növekszik. Úgy tudni, tavaly 67 halálos áldozata volt a nyugat-nílusi vírusnak Európában, és 713 megbetegedést jelentettek. Az ECDC szerint

az éghajlatváltozás jelentősen befolyásolja a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését Európában.

Magyarországon 50 őshonos csípőszúnyogfaj él, de az invazív fajok, mint az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog, szintén megjelentek. A központi szúnyogirtás mellett a lakosság is tehet a megelőzésért: a pangó vizek eltávolítása, szúnyogriasztók használata és a háziállatok szívférgesség elleni védelme mind fontos lépések.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Mit tegyünk, ha patkánymérget evett a kutya?

Eszti_mav

Brutális izmokat növesztett ez a cica

magyarallatvedo

A szívférgesség veszélyeire figyelmeztet a Supervet

Viki