Image default

Több ezer állat életét sodorhatjuk veszélybe, ha nem tartjuk be ezt az egyetlen tilalmat

A tűzgyújtási tilalom figyelmen kívül hagyása közvetlen veszélyt jelent a vadon élő állatokra. Az erdőtüzek elpusztítják az élőhelyüket, megsemmisítik a táplálékforrásaikat és a fészkelőhelyeiket, ami hosszú távon is hatással van a populációkra.

Életbe lépett a tűzgyújtási tilalom

Az ország egész területén, a kánikula következtében, minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet. A felszíni tüzek könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

A kép csak illusztráicó

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) egyetértésével,

2024. július 11-től (csütörtök) 00:00 órától Magyarország egész területén elrendelte a tűzgyújtási tilalmat.

Ez a lépés nem csupán az emberi életek és a vagyon védelmére irányul, hanem a vadon élő állatok biztonságának megőrzésére is.

Az állatok életével játszik az, aki tüzet gyújt

A kép csak illusztráció

A tűzgyújtási tilalom betartása különösen fontos, mivel az erdőtüzek nemcsak a növényzetet pusztítják el, hanem több ezer vadon élő állat életét is veszélyeztetik. Az erdők és mezők nemcsak az állatok természetes élőhelyei, hanem otthonuk, ahol táplálékot találnak, szaporodnak és nevelik utódaikat. Egy erdőtűz során az állatok gyakran képtelenek elmenekülni a gyorsan terjedő lángok elől, ami

tömeges pusztulást eredményezhet.

Mindenkinek felelőssége, hogy betartsa a tűzgyújtási tilalmat, és ezzel hozzájáruljon a természeti környezet védelméhez. Különösen fontos, hogy ne gyújtsunk tüzet a szabadban, ne dobjunk el égő cigarettát, és minden tűzgyújtási tevékenységet függesszünk fel. Az illegális tűzgyújtás nemcsak jelentős bírságokat vonhat maga után, hanem súlyos környezeti károkat is okozhat, amelyek helyreállítása évtizedekbe telhet.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Életét vesztette egy görög pásztor, miközben állatait próbálta mentetni a pusztító erdőtűzből

Erik

Apokalipszis Kaliforniában – Az erdőtüzek a napot is eltakarják

magyarallatvedo

Egy névtelen görög hős menti az állatokat a pusztító tűzvészből

Erik