Image default

Már hét dámszarvas borjú született idén a Miskolci Állatkertben!

Már hét dámszarvas borjú született idén a Miskolci Állatkertben!

A dámszarvasok a természetben népes csapatokban élnek, ezért a Miskolci Állatkertben is igyekeznek minél természetesebb körülmények között tartani őket – osztotta meg az Állatkert honlapján. Mint megjegyzik, ezért náluk is egy nagyobb csapattal lehet találkozni, ahol ráadásul évente több borjú is születik. Idén sem történt ez másképp, hiszen jelenleg összesen hét borjú nevelkedik kifutójukban, akik mindegyike az elmúlt egy hónapban jött a világra.

Mint hangsúlyozták, a dámszarvas a legutóbbi jégkorszak előtt még Európa teljes területén előfordult, később már csak a Földközi-tenger vidékén. Az ókori rómaiak azonban újra meghonosították csaknem egész Európában, így Magyarország területén is.

Párzási idejük, amit a szaknyelvben barcogásnak nevezünk, október-november hónapokra esik. A bika ilyenkor barcogó teknőt kapar, és e köré várja a teheneket. A borjak ezt követően 7-8 hónapos vemhességet követően, május-június körül jönnek a világra. Az újszülött borjút anyja az első napokban egy rejtekhelyen hagyja, ahol csak szoptatás végett keresi fel. Néhány napot követően azonban már a fiatal egyed is követi a csapatot – jegyezte meg az Állatkert.

Négy mezopotámiai dámszarvas borjú cseperedik a Szegedi Vadasparkban is!

A fajt a kipusztulás széléről mentették meg, melyben óriási szerpe van a Vadasparknak is, hiszen Európa második legnagyobb állománya Szegeden található!

Mezopotámiai borjú-boom! – címmel osztott aranyos videót a dámszarvas csapatról a Szegedi Vadaspark közösségi oldalán nemrég.

Mint bejegyzésükben írják, kevesen tudják, hogy a vadon kipusztulással fenyegetett mezopotámiai dámszarvas második legnagyobb európai állománya a Szegedi Vadasparkban él. Ennél több csak a németországi Opel Zooban él, amely állatkert arról híres, hogy ott mentették meg a fajt a kipusztulástól a múlt század második felében. Ugyanis az ott tenyésztett állomány volt a bázisa a későbbi visszatelepítéseknek, amelyek jelenleg is folynak a Közel-Keleten.

A Vadaspark 2013 óta vesz részt az európai fajmentő tenyészprogramban, és azóta minden évben születtek borjak – idén jelenleg 4 kicsit láthatnak a látogatók a kifutóban.

(Forrás: Miskolci Állatkert, Szegedi Vadaspark)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Focikapu hálójába akadt dámszarvason segítettek a tűzoltók

Marci

A Fogarasi-havasokban engedik szabadon a miskolci bölényt

Erik

Különleges kék juh érkezett a Miskolci Állatkertbe

Erik