Image default

Két magyar lány mentheti meg a földet a műanyagszeméttől

Két magyar fiatal előállított egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt, amely hét hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani. Most kezdenek ipari tesztelésbe, miután a Poliloop nevű biotech startupba a budapesti Vespucci Partners és a világ egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátora, az amerikai Techstars is befektetett.

A Poliloop két alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. A hagyományos, gyógyszercégeknél épített vegyészmérnöki karriernél többre vágytak, ezért az egyetemi óráik után és hétvégente, saját erőforrásból kezdtek laboratóriumi kutatásokba, amely során azt kezdték vizsgálni, hogy szakterületükön hogyan segíthetnék a természet védelmét.

Körülbelül két év fejlesztés után egy olyan baktériumkoktélt állítottak elő, amely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani 6-8 hét alatt.

A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk,

amiből bioműanyag is előállítható. Ezzel a megoldással a Poliloop megteremt egyfajta körkörös gazdaságot, amivel a nagy FMCG-cégeknek lehetősége lesz ugyanazt a műanyag csomagolást újra és újra felhasználni. A Poliloop eljárása minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag sem a folyamat során.

A Poliloop 2019 elején bekerült az amerikai Techstars akcelerátor háromhónapos abu-dhabi programjába, ahol cégindításról valamint üzlet- és termékfejlesztésről kaptak tanácsokat, azóta Liz tölti be az ügyvezetői feladatokat, Krisztina a technológiai fejlesztést viszi, Antal Gábor pedig minden operatív feladatot a beszerzéstől a back office-ig. Nemrég csatlakozott hozzájuk Colin Helm, aki egy másik Techstars-startuptól került a Poliloop bűvkörébe, a sales és a marketing feladatokat látja el. A most következő mérföldkő az ipari tesztelés, amely sikeres elvégzése után már több Fortune 500-as cég is jelezte, hogy együttműködne a céggel.

A biotechnológiai startupba a Techstars eljárásmódja szerint húszezer dollárt és háromhavi képzést ajánlott hat százalék tulajdonrészért cserébe. A program végén újabb százezer dollárt (kb. 31 millió forintot) fektettek be átalakuló tagi kölcsön formájában, amit most, a magyar Vespucci Partners befektetésekor konvertált részvényekre. A Vespucci Partners kétmillió dollárt (kb. 630 millió forintot) fektetett be kisebbségi tulajdonrészért cserébe, amit a cég főleg a skálázódás és ipari tesztelés finanszírozására fordít majd. Mint a Forbes.hu-nak elmondták, az alapítók továbbra is többségi tulajdonban vannak.

A Vespucci Partners az X-Ventures Delta Jeremie-alapot vette át, amelyben 13,4 milliárd forintot kezel.

USA-beli kapcsolati tőkéjükkel egyrészt magyar cégeket vinnének Amerikába, másrészt amerikai cégek fejlesztését hoznák haza. A Techstarsba is az ő kiajánlásuk, egy sikeres pitch és néhány hónap válogatás után jutott ki a Poliloop.

(Fotókon: Lévay Krisztina és Madaras Liz, alapítók és a lebomló műanyag. Forrás: Poliloop, forbes)

KAPCSOLÓDÓ

Tizenhat kiló műanyagszemetet találtak egy csőröscet gyomrában

magyarallatvedo

Tengeri szivacsok segíthetnek a mikroműanyag-szennyezés felmérésében

magyarallatvedo

Élő videón szúrták ki, hogy egy pingvint műanyag szemét fojtogat

magyarallatvedo