Image default

Mégis levette Brüsszel napirendről a ketreces állattartás betiltását

Mégis levette Brüsszel napirendről a ketreces állattartás betiltását – közölte az allattenyesztok.hu oldal. Egy időre úgy tűnik győzött az erős lobby: sokan irreálisnak tartották a tervezetben szereplő állatjóléti elvárások bevezetését.

Bizakodva vártuk mi is a tervezet tárgyalását és többször is írtunk portálunkon az ezzel kapcsolatos lehetséges vitákról. Most nagyon úgy tűnik, hogy győzött az erős lobby és levették napirendről a tervezetet. Sokan, főleg az állattartásban érintettek irreálisnak tartották a tervezetben szereplő állatjóléti elvárások bevezetését.

Ursula von der Leyen a Bizottság elnöke az éves uniós helyzetértékelésében nem tett említést irreális állatjóléti elvárások jogszabályokba ültetéséről, viszont köszönetet mondott a termelőknek, amiért élelmiszerrel látnak el bennünket és az élelmezésbiztonság, valamint az élelmiszer önellátás fontosságát hangsúlyozta – jelentette az allattenyesztok.hu.

A döntést természetesen „értetlenül” és dühösen fogadták az állatvédők és a zöldek is.

Beszédében Ursula von der Leyen kiemelte,

„Több párbeszédre és kevesebb polarizációra van szükségünk”

majd hozzátette: stratégiai párbeszédet szeretnénk indítani az EU mezőgazdaságának jövőjéről. Meg vagyok győződve arról, hogy a mezőgazdaság és a természet védelme kéz a kézben járhat – mondta a Bizottság elnöke.

Inkább nem nyit az Európai Unió komoly politikai vitát a jövő évi választások előtt

Úgy tűnik a Bizottság már a jövő év tavaszán esedékes Európai Parlamenti választásokra készül és az nem mer olyan döntést hozni, mint a ketreces állattartás betiltása. Valószínűleg azért, mert egy ilyen döntés nagy politikai visszhangot válthat ki a mezőgazdaság, ezen belül pedig az állattenyésztés köreiben.

 

Európában a mezőgazdaság feladata az egészséges élelmiszerek előállítása, ez az agrárpolitikánk alapja, akárcsak az élelmiszer önellátás hangsúlyozta a Bizottság elnöke. Ebben segítjük a gazdákat, ami nem könnyű feladat, az orosz-ukrán háború, valamint az éghajlatváltozás által okozott aszályok, erdőtüzek és árvízek közepette.

Sokan dolgoznak már egy fenntarthatóbb mezőgazdasági modellen. Ezen együtt kell dolgoznunk a mezőgazdászokkal, hogy megbirkózzunk az új kihívásokkal, csak így biztosítható a jövő élelmiszerellátása – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Levették, de a jövőben valamikor újratárgyalják

Az értékelésben a 2023 végén esedékes új, átfogó állatjóléti jogszabálycsomagról sem esett szó, amelynek a célja a vonatkozó közösségi szabályok megújítása. Az ezzel kapcsolatban eddig nyilvánosságra került információk és a tudományos háttérvizsgálatokkal megbízott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlásai aggasztó irányt vetítettek előre. Úgy tűnik ebben is változás várható – írta a portál.

Arra a kérdésre, hogy a beszédben miért nem szerepelt az állatjólét, a Bizottság szóvivője azt mondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a kérdéssel nem foglalkoznak, hiszen a Bizottság elkötelezett az EU állatjóléti jogszabályainak felülvizsgálata mellett, és dolgoznak is ezen. Ambiciózus napirendje van Brüsszelnek, de nincs határidő kitűzve arra, hogy mikor kell elkészülnie a jogszabályok felülvizsgálatán alapuló javaslatnak.

(Forrás: allatenyesztok.hu, Fotó: Getty Images)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megszűnik a ketreces tojótyúktartás?

magyarallatvedo

A biodiverzitás és a klíma megóvását célzó uniós stratégiák is tovább kristályosodtak

magyarallatvedo

Ursula Von der Leyen bosszúból adna engedélyt a farkasok kilövésére

magyarallatvedo