Image default

Nem egyből kilövik, hanem csapdával próbálják elkapni a jeddi medvét!

Nem egyből kilövik, hanem csapdával próbálják elkapni a jeddi medvét! Egyelőre nem jártak sikerrel, de bíznak benne, hogy a medvét “becsalogatja” a jókora darab hús a csapdába. 

Csapdát állítottak Jedden, hogy befoghassák és máshova szállíthassák a medvét, de egyelőre nem jártak sikerrel – írta meg a Székelyhon. Maros megyében idén már 34 esetben kértek kártérítést a gazdák a medve és farkas által elpusztított állatok után – két nagyvadat ki is lőttek.

Mint írták, szinte nincs olyan hét, hogy Facebookon ne tegyenek közzé fényképeket, videókat az éjszaka leple alatt széttépett állatokról, a települések utcáin sétáló nagyvadakról. A medvék elsősorban azokban a gazdaságokban garázdálkodnak, amelyek közel vannak az erdőhöz, de a Marosvásárhelyhez közeli településekre is bejárnak, kukáznak.

A farkasok jelenlétéről már a tél folyamán Gernyeszeg községből számoltak be, ott is okozták a legnagyobb károkat: kecskéket, bárányokat pusztítottak el. A gazdák által benyújtott vadkárokat és a kártérítési iratcsomót a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség összesíti.

Cristina Pui igazgató a sajtónak elmondta, hogy csak idén már 34 kártérítési dossziét iktattak, a legtöbb medvekárt Segesvár és Apold környékéről jelentették, míg Gennyszegen a farkasok garázdálkodtak. Az eddig bejelentett kár értéke 165 ezer lej. Ők továbbítják a minisztériumnak a kéréseket, a kifizetések azonban nem rajtuk múlanak.

Az igazgató ugyanakkor jelezte, hogy minisztériumi engedéllyel idén két medvét lőttek ki Maros megyében; további jóváhagyást kaptak még két medvére és egy farkasra.

Kitették a csapdát, eltűnt a medve

A Marosvásárhellyel gyakorlatilag összeőtt Jedd községben egy-egy méretes fekete- és barnamedve sétálgat, ez utóbbi két boccsal. A lakók házára felszerelt kamerafelvételéről tudnak róluk, ritkábban látják őket az emberek, egyelőre csak kukáztak, állatokat, méhkaptárokat mindeddig nem bántottak.

Bányai István jeddi polgármester a Székelyhonnak elmondta, hogy háromszor volt kint a csendőrség medvét kergetni, jegyzőkönyvet kiállítani; ezt követően kértek és kaptak is engedélyt a vadállatok elköltöztetésére. Bár jó ideje kint van a csapda, sőt már a második helyen, egyelőre a nagyvadak nem mutatkoznak. „Először Kebeleszentiványra helyeztük ki, mert ott látták a medvéket. De ahogy kitettük, többet nem mutatkoztak ott a nagyvadak. Pár napja áthoztuk Jeddre, a Patak utcába, most innen tűntek el a medvék. Egy jókora darab hús van a csapdába kihelyezve csalinak, számomra érthetetlen, hogy az addig ott sétáló medve miért tűnt el a környékről. A vadászok azt mondják, hogy ezzel a csapdával fogtak már be nagyvadat. Egyelőre nem mozdítjuk el a csapdát a helyéről, hátha mégis sikerült elkapni és elköltöztetni legalább az egyik medvét. Az nincs rendjén, hogy az emberek félnek kimenni sötétedés után az utcára, nem érzik biztonságba magukat otthonaik környékén” – húzta alá Bányai István polgármester.

(Forrás: Székelyhon, Fotó: Készítő: Radovan Stoklasa Forrás: TASR – illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Két medvét is halálra gázoltak Kovásznában

Erik

Veszett rókát találtak a magyar határtól 20 kilométerre

Marci

Medve támadott meg két vadászt Romániában

Erik