Image default

Óriási dilemma: Jó-e, ha baromfi génmódosítással írtjuk ki a madárinfluenzát?

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Óriási dilemma: Jó-e, ha baromfi génmódosítással írtjuk ki a madárinfluenzát? A kérdés egyáltalán nem költői, hiszen a döntés már itt kopogtat az ajtóban!

Az élelmiszerellátás kritikus pontja lehet, hogy az állattartásban olyan ellenálló fajok jelenjenek meg, amelyek immunisak az ismert fertőzésekre. A madárinfluenza (H5N1) lehet az első, ami a baromfi génmódosítással eltűnhet a világból – osztotta meg az Üzletem.hu.

A teljes átoltottság szinte elérhetetlen kategória. A legkézenfekvőbb mód a portál szerint a baromfi állomány fertőzéseinek elkerülésére az lenne, ha eleve immunisak lennének, például olyan betegségekre, mint a madárinfluenza.

Az Állategészségügyi Világszervezet adatai szerint csak 2021 októbere és 2022 szeptembere között 140 milliónál több baromfi pusztult el, vagy került kényszervágásra a H5N1, illetve más altípusú vírus miatt.

Ez sokmillió kilogramm elvesztegetett baromfi húsmennyiség, ami megspórolható lenne a vírusnak ellenálló fajták elterjesztésével, és akkor még nem beszéltünk az élelmiszerbiztonsági hozadékról – írják.

Már „kitenyésztették” az ellenálló génmódosított csirkét

Az Edinburgh-i Egyetem Roslin Intézetének tudósai bíztató megoldást találtak a problémára. Olyan génmódosított csirkéket tenyésztettek ki, amelyek részben már immunisak a madárinfluenzára – írja a BBC. A kutatók azt vallják, hogy csak a teljes immunitás elérése iktathatja ki annak veszélyét, hogy a jövőben egyre több baromfiállományt kelljen leölni a fertőzés miatt.

A sikeres génszerkesztés azon az elven nyugszik, hogy a madárinfluenzát okozó influenza A vírusok a felszíni fehérjék, így a hemagglutinin (H) és a neuraminidáz (N) alapján számos altípusra oszthatók. Majd kiszűrhetők közülük a virulensebbek, amelyek képesek súlyos betegséget okozni.

A madárinfluenza elsősorban a beteg madarakkal vagy azok ürülékével, nyálával, légúti váladékával való közvetlen érintkezés útján terjed. Másodsorban viszont megbetegedést okozhat a fertőzött élelmiszerrel és vízzel, vagy éppen a gondozók felszerelésével és ruházatával való találkozás.

A fertőzött szárnyasok tünetei a kisebb vagy tünetmentes betegségektől a súlyos megbetegedésig vagy elhalálozásig terjedhetnek.

A fertőzésre utaló jelek lehetnek neurológiai tünetek és légzési nehézségek vagy duzzadt szemek, duzzadt fej és nyak.

A génkezeltek fele már teljesen ellenálló

A skót tudósoknak köszönhetően a veszély a múlté lehet. A kísérletben megfigyelt, génkezelt csirkéik jó része két évvel a fertőzés után sem mutatta a madárinfluenza negatív mellékhatásait.

De a módszer egyelőre nem tökéletes, mert a vírus a csirkék kb. felét megfertőzte.

Az állomány ezen részéről csak annyi mondható el pozitívumként, hogy ha nem is váltak teljesen immunissá, legalább fokozottan ellenállónak bizonyultak a vírussal szemben. A kutatók nem nyugszanak bele az eredménybe. Ennek oka, hogy a fogyasztókra nézve csak az jelenthet teljes védettséget, ha elérik a százszázalékos immunitást.

Az eddigi eredményeket dicséretesnek értékelték, de mindenképpen tovább kell dolgozniuk. Hiszen minden olyan beavatkozás, ami csak részleges ellenállást alakít ki, mutációra késztetné a vírust. Ebben az esetben akár egy erősebb madárinfluenza is kialakulhat, még nagyobb veszélyt okozva a baromfihús ellátási láncra és végső soron az emberi fogyasztókra.

A madárinfluenza egyes altípusai, mint a H5N1 és a H7N9, máris aggodalmat keltettek a közvéleményben, ami okkal tart a világjárvány lehetőségétől, illetve még súlyosabb, az emberre még veszélyesebb mutációk kialakulásától. Az új fejlesztés mögött álló tudósok ugyanakkor azt állítják, közelében vannak a teljes immunitás elérésének. A madárinfluenzáért felelős három génből eddig kettőt sikerült létrehozni, és bíznak abban, hogy a harmadikkal is meg fognak birkózni, már a következő néhány évben – írták.

(Forrás: Üzletem.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elpusztították a Festetics-kastély teljes madárállományát

Marci

Nagy a baj: a Galápagos-szigeteken is megjelent a madárinfluenza

Erik

Több mint háromszáz fóka pusztult el rejtélyes módon egy orosz szigeten

Erik