Image default

Pécsi virológusok: A kutyák és a macskák is elkapják a koronavírust

Néhány esetben szekvenciaelemzéssel bizonyítottá vált, hogy a társállat a gazdájától kapta el a vírust, azonban – és ez a legfontosabb – egyetlen olyan eset sem ismert, hogy az állatoktól kapták volna el a gazdák a betegséget.

A járvány kezdete óta mára egy jelentős, kutatásokkal és eredményekkel alátámasztott stabil kép alakult ki a velünk egy háztartásban élő cicák és kutyák érintettségéről és szerepéről – hívják fel a figyelmet a legfrissebb vizsgálati eredményekre közösségi oldalukon a pécsi virológusok. Rámutatnak: a különböző országokban készült vizsgálatok során, fertőzött tulajdonosokkal együtt élő társállatoknál, számos esetben kimutatható volt a koronavírus RNS és/vagy az immunválasz.

Macskából izolálták a koronavírust

Amerikában végzett kutatás során olyan kutyákat és macskákat vizsgáltak, amelyek legalább egy igazoltan koronavírus fertőzött emberrel éltek egy háztartásban. A tanulmányban összesen 39 háztartást követtek nyomon, amelyből 10 háztartásban (25,6%-ban) volt kimutatható minimum egy háziállatban maga a vírus vagy az ellene termelődött antitestek.

„17 macska 47,1% -a és 59 kutya 15,3% -a volt érintett a vírussal ezekben a háztartásokban. A fertőzött háziállatok többsége (82,4%) tünetmentes volt. Mindkét fajban, több esetben is kimutatható volt a vírus jelenléte PCR vizsgálattal. Valamint a vírust egy esetben sikerült izolálni is macskából.” – ismertetik a szakértők a vizsgálat fő eredményeit.

„Az eddigi eredmények alapján tehát, bár fertőződhetnek a társállatok a vírussal, mégis a bennük kimutatható vírus mennyisége a legtöbb esetben nagyon alacsony ahhoz, hogy megfertőzzön akár embert, akár más állatot” – teszik hozzá, ugyanakkor később rögzítik azt is, hogy laboratóriumi vizsgálatok szerint a macskák, másik macskák számára képesek lehetnek átadni a vírust.

Társállatról emberre nem terjed a covid

Annak ellenére, hogy a társállat a gazdájától kapta el a vírust, egyetlen olyan eset sem ismert, amelyben ez fordítva történt volna, azaz nincs tudomás olyan fertőződésekről, amelyben a társállattól kapták volna el a gazdák a betegséget. Az egyetlen ismert és valóban dokumentált állatról emberre történő fertőzési útvonalat a nyércfarmok esetében igazolták.

„A háztartásban velünk élő kutyák és cicák minden valószínűség szerint nem képesek megfertőzni az embert. A kutyák kevésbé fogékonyak a vírusra, mint a macskák” – magyarázzák a virológusok, akik szerint a macskákban nagyobb mennyiséget és látványosabb megbetegedést képes okozni a COVID-19.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Játékajánló: Wau! Wau! Te örökbefogadnál egy szeretnivaló aranyos négylábút?

Viki

Több mint 20 állattal menekült el a háború elől egy ukrán házaspár

Marci

Halálra ítélt kutyákat ment és képvisel az ügyvéd

Marci