Image default

Madárvédelmi siker: Rekordszámú gólyafióka született az egyik nemzeti parkunkban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park idei sikeres éve nemcsak a fehér gólyák populációjának növekedését segíti elő, hanem ráirányítja a figyelmet a természetvédelem fontosságára és a közösség szerepére a vadon élő állatok védelmében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park idei szezonja kivételesen sikeres, már ami a fehér gólyákat illeti. A park munkatársai örömmel számoltak be a kedvező költési eredményekről, új fészkek építéséről és az emberi beavatkozás pozitív hatásairól.

Kiváló költési eredmények és új gólyafészkek

A kép csak illusztráció

A 2024-es év eddig rendkívül sikeres a fehér gólyák számára. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park eredményei azt mutatják, hogy számos fészekben akár öt fióka is nevelkedik, ami különösen örvendetes. Az idei szezonban a fiatal gólyák új fészkeket építettek, sőt, olyan településeken is megjelentek, ahol hosszú évek óta nem volt költés. Ez az újraéledő jelenlét reményt ad a jövőbeli populációnövekedésre.

Beavatkozás a biztonságos fészkekért

Különös figyelmet érdemel a Kelet-Veszprém Tájegységben található Királyszentistván esete, ahol egy gólyapár egy középfeszültségű oszlopon kezdett fészket építeni, ami komoly veszélyt jelentett számukra. Az EON szakemberei gyorsan reagáltak.

Egy új, magasabb, légvezeték nélküli oszlopot állítottak fel, amely gólyafészek tartóval van ellátva.

Az új fészekalap kihelyezése után a régi, veszélyes helyen lévő fészket eltávolították, és a középfeszültségű oszlopot beszállásgátlóval látták el, hogy megakadályozzák a madarak visszatérését.

A nemzeti park szakemberei bíznak benne, hogy a gólyák hamarosan visszatérnek az új, biztonságos fészekhelyükre, és folytatják a költést.

Magyar Állatvédelem, fotók: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

KAPCSOLÓDÓ

Hősiesen őrizte fészkét egy költő rétisas-pár a fonyódi berektűzben

magyarallatvedo

Szokatlan megoldást választott a gólyapár: fára építették a fészküket

Erik

Madzag tekeredett a babagólya lábára, tűzoltók siettek a segítségére, a webkamera élőben közvetítette az akciót

Eszti_mav