Image default

Ismét egy súlyos medvetámadás Szlovákiában: tűzoltóra támadt az állat

Ismét egy súlyos medvetámadás Szlovákiában: tűzoltóra támadt az állat! Az eset Gerebesen történt, a sérült férfit kórházba szállították. 

Éppen egy túraútvonalon szeretett volna eljutni a Ľadonhora nevű hegyre az önkéntes tűzoltó, amikor megtámadta a medve – írja a Novy Cas, amit az Új Szó vett észre. Ezt megerősítette a falu polgármestere, Alena Dudeková is.

Illusztráció

„Egy önkéntes tűzoltóról van szó. Délelőtt együtt voltunk egy szakmai előadáson, délután elment sétálni a hegy irányába, és fél ötkor felhívott, hogy fél négy környékén megtámadta egy medve” – idézte a település polgármesterének szavait a Blikk.

A vadállat a férfi bal combjának belső részét harapta meg, az áldozat továbbá a jobb csípőjén is elszenvedett zúzódásokat. A pórul járt tűzoltó segítségére a testvére érkezett, akit végül a felesége szállított a zsolnai kórházba.

„Sokkot kapott, nagyon megrémült. Azonnal értesítettem a beavatkozó csapatot; amint megérkeznek, indulunk a helyszínre” – jegyezte meg Dudeková.

Múlt héten is súlyos medvetámadás történt Szlovákiában, két túrázót is mentőhelikopter szállított kórházba.

Barnamedve támadt két túrázóra a szlovákiai Polyána hegység természetvédelmi területén – közölte a SOPSR állami természetvédő szervezet szóvivője. Az illetékes a TASR szlovák hírügynökségnek elmondta, hogy a két férfi lakott területen kívül letért a kijelölt túraösvényről – tájékoztatott az Index.

Az arcukon, kezükön, illetve lábukon szerzett sérülésekkel szállították őket helikopteren Besztercebánya kórházába – nyilatkozta a szóvivő.

A szlovák mentőszolgálat később a Facebookon tette közzé, hogy a 49 és 39 éves férfiak eszméletüknél voltak szállítás közben. A besztercebányai kórház szerint az idősebb férfi több súlyos sérülést szenvedett, elsősorban az arcát kellett műteni. A fiatalabb férfi egy kevésbé súlyos vállsérüléssel úszta meg a támadást.

Az Index szerint, a hivatalos adatok alapján Szlovákiában mintegy 1200 medve él a vadonban. Az emberek és a medvék együttélése ugyanakkor politikai kérdéssé is vált Szlovákiában. A jelenlegi pozsonyi kormány jelentős mértékben enyhíteni akarja a medvék kilövésének szigorú feltételeit.

Nemrég lőtték ki a gyilkos medvét

Mi is beszámoltunk róla pár napja, hogy Liptószentmiklóson kilőtték azt a medvét, amelyik még március közepén öt embert megsebesített.

A medve még március közepén két embert vett üldözőbe a liptószentmiklósi járásbeli Deménvölgy község területén. Egy férfi épségben került elő, azonban egy nőre holtan találtak. A környezetvédelmi minisztérium is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Tájékoztatásuk szerint az incidens áldozata egy 31 éves belorusz állampolgár.

Úgy tudni, öt személy – egy tízéves kislány, egy 32 és egy 72 éves férfi, egy 49 és egy 58 éves nő – megsérült.

ŐK KARMOLÁST VAGY MEDVEHARAPÁST SZENVEDTEK.

Most arról érkezett a hír, hogy március 26-án, kedden 21 óra 50 perckor kilőtték a medvét – írja az Új Szóra hivatkozva az index.hu.

A kép csak illusztráció

Tomas Taraba környezetvédelmi miniszter a közösségi médiában írta meg, hogy biometrikus adatokkal ellátott drónokat használtak az állat azonosításához, és köszönetet mondott a helyszínen tartózkodó egységeknek.

Korábban a Magyar Állatvédelem felhívta a figyelmet arra, hogy több medvetámadás történt az utóbbi időben, melyből volt halálos kimenetelű is. Észak-Szlovákia több járásában is rendkívüli helyzetet hirdettek. Március 21-én éjféltől Besztercebánya 13 járásából 10-ben rendkívüli helyzetet hirdettek. Az intézkedés a Besztercebányai, Breznóbányai, Selmecbányai, Gyetvai, Losonci, Rimaszombati, Zsarnócai, Garamszentkereszi, Zólyomi, Poltári járást érinti.

(Forrás: Blikk/MTI/Telex, Fotó: Barna Zsolt A fotó csak illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Édesszájú medvék raboltak ki egy fánkos furgont

Erik

19 éves lányt ölt meg egy medve a szomszédban, 426 barnamedvét lőnek ki miatta

Eszti_mav

Most érkezett: Ismét felbukkant az aggteleki medve!

magyarallatvedo