Image default

Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit

A hatalmas mennyiségű hulladék nemcsak környezetvédelmi vészhelyzetet teremt, de a térség vízerőműveinek működését is veszélyezteti – írja az Élő Bolygónk.

Műanyag zacskók és palackok, rozsdás hordók és más hulladékok úsznak a Drina folyóban a boszniai Szerb Köztársasághoz tartozó Visegrád városa mellett. A Drina montenegrói, szerbiai és boszniai mellékfolyói még több hulladékot szállítanak, miután a felduzzadt vizek elérték a környék hulladéklerakóit is.

A balkáni országokban nem megfelelő a hulladékkezelés, rendszeresen többtonnányi szemét kerül a folyókba. Az elmúlt héten egy átszakadt gát hatalmas szeméttorlódást okozott a Drinán, ami veszélyeztette a visegrádi duzzasztógátat is. A hatóságok szerint évente 6-8 ezer köbméter hulladékot távolítanak el a folyóból Visegrád közelében.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bár a probléma nem új, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró azonban eddig keveset tett ennek megoldására annak ellenére is, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásra törekednek.[/perfectpullquote]

Dejan Furtula, az Eco Center környezetvédelmi csoport aktivistája szerint a Drinában lévő szemét a helyi közösséget is veszélyezteti. Amikor a hulladékot eltávolítják a vízből, egy helyi szemétlerakóba kerül, amely gyakran lángra kap, a belőle származó mérgező folyadék pedig visszakerül a folyóba.

„Mindannyian veszélyben vagyunk itt, a teljes ökoszisztéma” – mondta Furtula. A visegrádi gátnál kedden kezdték meg a munkálatokat a szeméttorlódás eltávolítása és a vízerőmű károsodásának megakadályozása érdekében.

Az 1990-es években zajlott háború után a Balkán térsége mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból le van maradva Európa többi részétől. A legtöbb városban a veszélyes mértékű légszennyezettség is hatalmas probléma.

Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: MTI/AP/Dragan Karadarevic

KAPCSOLÓDÓ

Hetvenegy kiló hulladékot találtak egy indiai tehén gyomrában

magyarallatvedo

Újra ömlik az ukrán szemét a Tiszán

magyarallatvedo

Tizenhat kiló műanyagszemetet találtak egy csőröscet gyomrában

magyarallatvedo