Image default

Ökológiai katasztrófa: tömegesen pusztulnak az állatok egy szennyezés miatt

Tengeri élőlények holttesteit sodorta ki a víz az Oroszország távol-keleti részén fekvő Kamcsatka partjainál, és a BBC cikke szerint a jelek arra utalnak, hogy egy nagyobb léptékű szennyezés állhat a tömeges pusztulás mögött.

Az elmúlt napokban fotók és videók sora bukkant fel az interneten, és ezeken polipok, fókák és egyéb tengeri állatok tetemeit lehetett látni, ahogy azt is, az óceán elszíneződött. A lap idézi helyi lakosok beszámolóit, akik megfordultak mostanában a strandokon, és hányásra, lázra, kiütésre és szemgyulladásra panaszkodtak.

Az elsődleges vizsgálatok olajszármazékok nyomait és fenolt mutattak ki a vízben, a Greenpeace szerint pedig ökológiai katasztrófa történt. A kamcsatkai félsziget Oroszország egyik legkevésbé lakott régiója, viszonylag érintetlen és sokszínű élővilággal.

Az Instagramon a napokban szörfösök is posztoltak arról, hogy csak halott állatoknak látni a tengerfenéken, legalább egy 40 kilométeres szakaszon.

A kamcsatkai helyi önkormányzat tájékoztatása szerint az orosz vészhelyzetügyi minisztérium vizsgálatot indított, jelenleg mintagyűjtés zajlik. A tájékoztató szerint szeptember végén kaptak először hírt arról, hogy elszíneződött az óceán és különös szaga van.

444.hu – magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Egy elhagyatott vegyi üzem szennyezése miatt kékülhettek meg az orosz kóbor kutyák

magyarallatvedo

Rakétaüzemanyag okozhatta az ökológiai katasztrófát Kamcsatkánál

magyarallatvedo

Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit

magyarallatvedo