Image default

Már tisztul a Szamos vize

A Tiszalök utáni folyószakaszokon már nem tér el érdemben a nehézfémtartalom a Szamoson át érkezett szennyezés előtti állapottól a folyók bő vízhozamának köszönhetően – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Tiszán Tokaj alatt a nehézfémterhelés már csak egyes komponensek – réz, cink – esetében mérhető, az értékek pedig folyamatosan csökkennek. A jó ökológiai állapot elérése, amelyet Magyarország és az EU 2027-re tűzött ki célul, csak ezen komponensek arányának csökkenésével valósítható meg – jegyezték meg.

Ahogy arról mi is beszámoltunk:

a szennyezést az okozta, hogy Romániában a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott nehézfémmel szennyezett bányavíz a múlt héten.

Azt írták: mivel a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízhozamának köszönhetően a Tokaj alatti szakaszon folytatódik a hígulás, a vízminőségi jellemzőket a továbbiakban az éves vízminőségi mintavételi menetrend alapján mérik.

Ez a méréssorozat adatokat biztosít azon intézkedésekhez is, amelyek a jó ökológiai állapot eléréséhez szükségesek Magyarországon és az érintett tagállamokban – tették hozzá.

Közölték, hogy mivel rendkívüli és összehangolt mérésekre a következő időszakban nincs szükség, az OVF lezárta a korábban elrendelt Országos Műszaki Irányító Törzs tevékenységét.

A csóva levonulásának folyamatos nyomon követésére és a szükséges intézkedések meghatározására a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vettek a szakemberek. Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem áll fenn, ugyanakkor több nehézfém is emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben. Az intézkedéseknek köszönhetően sikerült elérni, hogy a nehézfémszennyezés a mederben maradjon, ne jusson a hullámtéri területekre, és ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása.

MTI, Élő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Több, mint félmilliárd forintnyi büntetést osztott ki a román állatvédelmi rendőrség

magyarallatvedo

Tigris harapott meg egy látogatót egy romániai állatkertben

Erik

Hatalmas a baj, akár kétezer medvét is kilőhetnek a szomszédunkban

Eszti_mav