Image default

Több mint háromezer év után születtek újra erszényes ördögök Ausztráliában

A kontinensen már évszázadok óta nem élnek tasmán ördögök a vadonban, most telepítéssel sikerült elérni, hogy elkezdjenek szaporodni – írja a Szeretlek Magyarország.

Fantasztikus hírt jelentett be az Aussie Ark’s természetvédő szervezet: hét erszényes ördög született a vadonban Ausztráliában.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez azért örömhír, mert erre több mint 3000 éve nem volt példa.[/perfectpullquote]

Bár a faj régen majdnem mindenhol elterjedt volt az ausztrál kontinensen, körülbelül 400 évvel az 1788-as európai megtelepedés előtt teljesen kipusztult. Ma már csak az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén lehet megtalálni, de egy, az 1990-es évek vége óta terjedő fertőző arctumor-betegség nagy mértékben csökkentette a populációt. Már csak nagyjából 25 ezer egyed élhet, így veszélyeztetett fajnak számít.

Az Aussie Ark’s a fajfenntartás érdekében tavaly több mint kéttucatnyi felnőtt tasmán ördögöt telepített egy 400 hektáros védett területre Barrington Topsban, köztük hét termékeny nőstényt. Most bejelentették, hogy

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]az “akció” sikeres volt, már hét kölyök született és mind egészségesek. Arra számítanak, hogy még akár 20 újabb kölyök is születhet idén, ami szintén remek hír.[/perfectpullquote]

A vadőrök továbbra is vadkamerákon figyelik az állatokat, a következő hetekben pedig ismét ellenőrzik majd a nőstények erszényét, hátha addigra lesznek újabb kölykök.

A természetvédő szervezet elnöke, Tim Faulkner szerint idegtépő volt a várakozás, de megérte, hiszen elérték a céljukat. Mint mondta, már 10 éve fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy újra elterjedjen Ausztráliában az egyébként ott őshonos erszényes ördög, ezzel is elősegítve a faj fennmaradását. A következő két évben két újabb telepítést terveznek, mindkét alkalommal 20 egyedet engednének az ausztrál vadonba.

Ha ide kattintasz, megnézheted egy videóban a most született kölyköket.

NBN News, Szeretlek Magyarország nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Kijárási tilalmat kapnak a macskák?

magyarallatvedo

Korlátoznák a macskatartást Ausztráliában, mert évente 2 milliárd állattal végeznek a cicák

Erik

Patkányok lepték el a halászfalut – a vezetés tehetetlen

magyarallatvedo