Image default

Egészen különleges fészket épít ez a tüneményes védett madarunk

A csilpcsalpfüzike nem csak neve miatt különleges madárfajunk, hanem fészeképítési szokásait illetően is igazán figyelemre méltó.

Oldalbejáratos fészket épít

Számos faj esetében könnyen fellelhetjük azok fészkeit, és szerencsés esetben még a fiókák felcseperedését is végigkövethetjük. Ugyanakkor akadnak olyanok, akik nem túl könnyen felderíthető helyeken nevelik utódaikat.

A napokban a Kiskunsági Nemzeti Park egyik munkatársas egy csilpcsalpfüzike fészekre bukkant, amelynek megtalálása szintén nem könnyű feladat. A földre helyezett, ököl méretű oldalbejáratos fészket Tiszaszigeten, egy tölgyerdő nyiladékán találta Puskás József.

A csilpcsalpfüzike jellemzői

A nemzeti park leírása szerint a hazánkban gyakorinak tekinthető csilpcsalpfüzike nevét a jellegzetes, erőteljes „csilp csalp” hangzású énekéről kapta. Talajon fészkel, ugyanakkor a táplálékbázisát szolgáló rovarokat, hernyókat, pókokat a fák lombkoronájában, a levelekről szerzi. Az enyhébb téli időszakokban egyes példányai áttelelnek, de alapvetően rövidtávú vonuló, a Földközi-tenger partvidékét választja.

A csilpcsalpfüzike többnyire egész Európa területén honos, változatos élőhelyeken költ. Általában a sűrű aljnövényzetű erdőket kedveli, viszont a teljesen zárt erdőket kerüli. Időnként felelhető az árterekben és a parkokban is. Gömb alakú zárt fészkét a tojó építi a földön, vagy az aljnövényzetben. Fészekalja négy-hat tojásból áll, évente kétszer költ.

A csilpcsalpfüzike hazánkban védett fajnak tekinthető, természetvédelmi értéke 25 ezer forintra tehető.

Magyar Állatvédelem – fotók: Puskás József, Kiskunsági Nemzeti Park közösségi oldala

KAPCSOLÓDÓ

Két tucat gólyafészket készítettek a hazatérő gólyáknak a nemzeti parkunk munkatársai

Erik

Így reagált a magyar család arra, hogy madarak költöztek a postaládájukba

Eszti_mav

Számos helyre került új fészek-emelő, most már érkezhetnek a gólyák

Marci