Image default

Szuper hír mára: Két kis fekete gólya cseperedett fel a baranyai fészekben!

Szuper hír mára: Két kis fekete gólya cseperedett fel a baranyai fészekben!

A Zselic baranyai részén mindig is jelen volt a fekete gólya – írja honlapján a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint megjegyzik, a Dél-Zselic mozaikos tája, a tavakkal, patakokkal, legelőkkel és mezőgazdasági területekkel tagolt erdős vidéke a fészkelő- és táplálkozóterületet is biztosítja számára. Azonban a faj közismerten félénk természete, és azon szokása, hogy fészkét előszeretettel rejti háborítatlan erdők öreg fáira, a védelmét is megnehezíti. Előfordul, hogy bár folyamatos jelenléte évről-évre megfigyelhető, a fészek pontos helye csak idővel válik a természetvédelmi szakemberek előtt ismertté. Ez történt ebben az esetben is – jegyezték meg.

Az ismert fészket a madarak elhagyták, azonban az új fészek csak pár évre rá, ez év elején került elő néhány dombbal arrébb, egy félreeső vízmosásban. A pár a tavaszi időszakban rendben megkezdte a költést, és június végén már két anyányi fióka álldogált a fészekben, az öreg bükk leveleinek árnyékában.

A fekete gólya (Ciconia nigra) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

Tiszacsegén is fészket rakott egy fekete!

Az elmúlt napokban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai jelentős felfedezést tettek Tiszacsegén. Sikerült azonosítaniuk egy fokozottan védett fekete gólya (Ciconia nigra) fészkénél az egyik szülőt, amely fontos adatokat szolgáltat a faj elterjedéséről és költési szokásairól.

A gólya története a nemzeti park tájékoztatása szerint különösen érdekes, hiszen az egyedet fiókaként 2013-ban jelölték meg Alsózsolca határában. Azóta, az elmúlt tíz év során, összesen tizenkét alkalommal figyelték meg a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Ezek a megfigyelések azonban mind táplálkozó területeken történtek.

EDDIG NEM VOLT ISMERT A MADÁR KÖLTŐHELYE.

Most azonban a kutatók nemcsak a táplálkozási szokásait ismerhetik meg jobban, hanem betekintést nyerhetnek a madár költési szokásaiba is.

Ezt lehet tudni a madárról

A Tiszacsegén azonosított gólya jó egészségi állapotnak örvend, és párjával együtt jelenleg az idei fiókáikat nevelik. Ez a felfedezés nemcsak a madarak védelme szempontjából jelentős, hanem hozzájárul a faj viselkedésének és ökológiájának mélyebb megértéséhez is.

A FEKETE GÓLYA FOKOZOTTAN VÉDETT MADÁRFAJ MAGYARORSZÁGON.

Ez azt jelenti, hogy a faj megóvása kiemelten fontos természetvédelmi feladat. A HNPI munkatársainak mostani felfedezése újabb bizonyíték arra, hogy a faj még mindig megtalálja azokat a természetes élőhelyeket, ahol biztonságosan fészkelhet és táplálkozhat.

Fekete gólya

Következetes munka hozta meg a sikert

Tihanyi Gábor, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa, aki a felfedezést dokumentálta, elmondta, hogy az ilyen megfigyelések rendkívül értékesek a természetvédelem számára. A hosszú távú monitoring adatok segítenek abban, hogy a szakemberek pontosabban felmérjék a faj elterjedését, szokásait és a természetvédelmi intézkedések hatékonyságát.

Ez a felfedezés is rámutat arra, hogy mennyire fontos a természetvédelmi őrszolgálat munkája. Illetve hogy a hosszú távú, következetes adatgyűjtés milyen jelentős eredményeket hozhat a természetvédelem terén. Az őrszolgálat munkatársai továbbra is elkötelezetten dolgoznak azon, hogy megóvják Magyarország természeti értékeit, és biztosítsák a ritka és veszélyeztetett fajok fennmaradását.

Az ilyen és ehhez hasonló eredmények erősítik a reményt, hogy a természetvédelmi erőfeszítések hosszú távon sikeresek lesznek, és hogy a jövő generációi is megcsodálhatják majd a fekete gólya és más ritka madarak szépségét a magyar tájakon.

(Forrás: DDNPI, HPNI Szöveg és fotó: Völgyi Sándor természetvédelmi őr, Tihanyi Gábor)

Magyar Állatvédelem

 

KAPCSOLÓDÓ

Megérkeztek a vörös gémek a Duna-Drávához

Erik

Hazánkban rendkívül ritka vándorfüzike tűnt fel Dávodon

Erik

Húsz éves lett a tiszai fekete gólya, aki valószínűleg Európa legidősebbje

Erik