Image default

Csodálatos, mit tesznek a kölyöknevelők a vakvezető kutyákért

A vakvezető kutya kiképzése során számtalan fontos mozzanat van, amelyek mindegyike egy-egy lépcsőfok a segítő társsá váláshoz. A kölyöknevelőknek pedig különösen nagy szerepük van.

A kölyöknevelőktől kapják meg a vakvezető kutyák az alapot

Az Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola alapítvány kölyökkutyái a kiképzésük megkezdése előtt önkéntes kölyöknevelőkhöz kerülnek. Így kapják meg a szükséges gondoskodást, neveltetést. A kölykök ezekben a nevelőcsaládokban megkapják a megfelelő alapot. Elsajátítják azokat a képességeket, hogy megfelelően tudjanak közlekedni, fegyelmezettek legyenek bizonyos helyzetekben, és ideiglenes gazdájuk oldalán megismerjék az őket körülvevő világot.

A szocializáció során hozzászoknak a környezetükben található izgalmas emberekhez, eszközökhöz. Lényegében megtanulják, mikor milyen viselkedésre van szükség.

Kötődés és átadás

A szakértők szerint azonban van egy további fontos mozzanat ebben az időszakban. A kölykök kapcsolódnak a kölyöknevelőkhöz, így a kötődés kialakulásában nagy szerepe van a gazdájuknak. Ez a kötődés lesz az alapja annak, hogy kapcsolatot tudnak teremteni a kiképzőjükkel, vagy akár majd a látássérült gazdájukkal.

Ebben a folyamatban a kölyöknevelő is épül és fejlődik. Nem csupán bekerül egy szakmai kiképzési időszakba, amelyben a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakemberei segítik a nevelési munkálatokat. Végigkísérik a páros együttműködését, a kölyökkel közös foglalkozások során pedig önmagáról is számtalan újat tanul meg.

Néha kifejezetten nehéz a kölyöknevelőknek az átadás

Az átadásokat mindig megelőzi egy közös felkészülés, ahol kiképzővel, pszichológussal és további szakemberekkel tekintik át, milyen érzések és gondolatok alakultak ki az egy év során, és melyek nehezítik, vagy talán könnyítik a nevelés lezárását.

“Fontos, hogy egy év alatt olyan szoros kötődés alakulhat ki, amiről nehéz lemondani” – magyarázzák a szakértők. Hozzáteszik, főleg abban az estben alakul ez ki, ha az érintett nem szeretne azonnal újabb kölyköt felnevelni, vagy nem folytatja a kölyöknevelést.

Szintén nehezítheti a búcsút valamilyen magánéleti probléma, munkahely- vagy lakhelyváltás. Továbbá az is, hogy a nevelők tudják, mit vállaltak, de nehéz elképzelni, hogy mi fog történni. Emiatt újra előjönnek a bizonytalanságok, pl. melyik gazdihoz kerül a kutya, tud-e majd róla azután is, találkozhatnak-e stb.

A szakértők szerint azonban ahogyan a nevelés során is fontos a megfelelő felkészültség, így az átadáshoz is elengedhetetlen. Csak ezáltal válik teljessé ez a közös élményekben gazdag időszak. Így válik valódi küldetéssé, kihívásokkal, szép és boldog pillanatokkal.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Együtt ballagott a gimiből, most pedig Korfun nyaralt Kinga és vakvezető kutyusa, Aszú

Erik

Te tudtad ezeket a vakvezető kutyákról?

magyarallatvedo

Álommeló a javából: Kölyöknevelőket keresnek

Eszti_mav