Image default

Hajfestékkel kente össze a kutyát, hogy ne derüljön ki a lopás

A Kaposvári Járási Ügyészség kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a férfit, aki azzal próbálta meg leplezni a kutyalopást, hogy hajfestékkel szürkére festette az eb fehér szőrét.

A terhelt 2023 augusztusában élettársát fuvarozta a Barcshoz közeli falujukban egy ismerőséhez. Amíg a nők az utcán beszélgettek, a férfi kocsiban várakozott. A várakozás során észrevette, hogy az egyik ház hiányos kerítésén kibújt egy csivava. A terhelt a jármű ajtajából simogatni kezdte a kiskutyát, majd a kocsiba emelte és az állattal együtt élettársa csatlakozása után otthonukba hajtott.

Nem jött be a hajfesték

Az eb gazdája másnap megjelent a vádlottnál és kereste a kutyát, azonban a férfi először tagadta, hogy ott lenne. A sértett viszont nyüszítő hangot hallott,

és a melléképületbe zárva meg is találta az időközben fekete hajfestékkel befestett, később chipjével is azonosított kiskutyát.

Az ügyészségi indítvánnyal egyezően a Barcsi Járásbíróság a vádlottat jogerősen próbára bocsátotta.

Az első fényképen a csivava eredeti szőrzetével, a másikon az átfestés után látható.

Korábban egy ellopott kiskutya hazatalálásásról számoltunk be, mely mögött számos tényező húzódott meg, de kiemelkedő jelentőséggel bírt a mikrochip használata. Magyarországon ugyanis minden 4 hónaposnál idősebb kutya számára kötelező a mikrochippel történő megjelölés, és már a tulajdonosváltáskor is rendelkezni kell vele. A chip azonosítója megtalálható az EU-s kisállat útlevélben vagy az oltási könyvben.

Az azonosító és az ebhez tartozó adatokat az országos elektronikus eb adatbázisban rögzítik, amely a kutya nyilvántartására szolgál.

Ügyészség – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megható találkozás: 11 év után került elő az elveszettnek hitt cica

Marci

A világ legkisebb kutyája apróbb, mint egy jégkrém pálca

Viki

Döbbenetes pofátlanság: adománygyűjtő dobozt loptak a plázában!

Erik